A

Näe ja koe

Kirkko

Kunnantalo

Mäenpään työväentalo 

Niittäjäpatsas 

Pappila

Riippusilta pappilaan

Särkän tanssilava 

Punkalaitumen tori 

Yli-Kirran talonpoikaismuseo 

10 tärppiä Punkalaitumelaiseen kesään ja tarinoita Punkalaitumelta


Kirkko

Punkalaitumen miljöötä hallitsee kaunis puukirkko, jonka rakennuttajaksi ja suunnittelijaksi pestattiin humppilalainen Johan Björman pian sen jälkeen, kun ensimmäinen, 1600-luvun alkupuolella rakennettu kirkko tuhoutui salamaniskusta 29.7.1773. Uusi kirkko vihittiin käyttöön syyskuussa 1774. Kirkkoon on tehty useita peruskorjauksia, joista viimeisin oli vuonna 1983.

Lisätietoja Punkalaitumen seurakunnasta

Lauttakyläntie 20, 31900 Punkalaidun

Kirkko


Kunnantalo

Punkalaitumen uskollisesti kuntaa palvellut kunnantalo on otettu käyttöön vuonna 1925. Jugend-henkinen kaksikerroksinen puurakennus on erittäin edustava. Sen toinen kerros on laajan mansardikaton peittämä ja sen katonharjaa koristaa pieni torni. Ensimmäinen kerros on hirsirakenteinen. Punkalaitumen Sanomissa ihmeteltiin perustamistöiden alkaessa sen "erikoista suuruutta" mainitsemalla: "Siitä tulee valtava palatsi ja sitäkin suureellisempi kun se on suunniteltu kaksikerroksiseksi." "Suureelliseen" taloon sijoitettiin kunnankanslia, kunnankirjurin asunto, valtuustosali, alakoulu ja opettajan asunto. Talon suunnitteli arkkitehtitoimisto Eränen & Autere Tampereelta.

Talossa on vuosien varrella tehty useita muutoksia ja huonejärjestelyitä. Vuosina 1992-1998 tehtiin kunnantalon perusteellinen saneeraus. Saneerauksen suunnittelun lähtökohtana oli "vanhan ehdoilla nykytekniikan aikakaudelle" eli ns. "uusvanha lopputulos". Suunnittelusta vastasi arkkitehti Raimo Virtanen Punkalaitumelta.

Pinta-alaa kunnatalossa on 915 m2. Kunnantalon huoneet ovat tilavia, keskimäärin 15 neliötä. Ikkunat, erkkerit ja muut syvennykset, kaunis parkettilattia ja hienot kattovalaisimet viimeistelevät kokonaisuuden. Viimeisin peruskorjaus on tehty vuonna 2000.

Yhteystiedot ja aukioloajat

Vesilahdentie 5, 31900 Punkalaidun

Kunnantalo


Mäenpään työväentalo

Mäenpään työväentalo on valmistunut vuonna 1908ja peruskorjattu 2016. Se on osa Museoviraston määrittämää Punkalaitumen keskustan kylämaiseman valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY).

Työväenmuseo Werstas Tampereelta on tehnyt selvityksen suomalaisista työväentaloista. Selvitys julkistettiin joulukuussa 2022. Se liittyy työväentalojen mahdolliseen nimeämiseen Unescon maailmanperintölistalle. Selvityksessä esitettiin Suomesta ehdolle Helsingin Paasitorni ja Punkalaitumen Mäenpään työväentalo.

Taloa ylläpidetään talkoovoimin, lahjoitusvaroin, järjestämällä erilaisia kulttuuritapahtumia ja vuokraamalla sitä juhla- ja muihin tilaisuuksiin. Mäenpään Työväentalolla on värikäs ja pitkä historia. Se on toiminut sekä kirkkona että vankilana – ja muuntautunut moneksi muuksikin. Myös elokuvateatterina toimineen talon projektorihuoneessa säilynyt hiilikaariprojektori Bauer B5 vuodelta 1941 kunnostettiin vuonna 2019 elokuvien esittämiseksi jälleen. Vuonna 2023 on hankittu digielokuvaprojektori uudempien elokuvien esittämiseen. Talolla toimii myös Punkalaitumen teatterikerho, joka esittää siellä näytelmiä heinäkuussa. Katso tapahtumakalenterista, mitä kaikkea Mäenpäässä tapahtuu tänä kesänä! 

Mäenpään työväentalo Facebookissa

Lauttakyläntie 58, 31900 Punkalaidun

Mäenpään työväentalo


Niittäjäpatsas

Vuonna 1892 päätettiin Punkalaitumella aloittaa toripäivien pitäminen jokaisena arkiperjantaina. Toriperinne oli kuitenkin hiljalleen kuihtumassa kunnes Punkalaitumen liikekeskukseen avattiin virallisesti tori vuonna 1984. Tuolloin toripäiväksi vakiintui torstai. Tori on siitä lähtien ollut tärkeä osa Punkalaitumen elämää ja se on kerännyt runsaasti niin myyjiä kuin asiakkaitakin. Torialue on erittäin suosittu myös erilaisten tapahtumien järjestämisessä. Torin edustaa koristaa Punkalaitumen 350-vuotisjuhlaan, vuonna 1989 pystytetty Ensio Seppäsen veistämä Niittäjäpatsas.

Lauttakyläntie 2, 31900 Punkalaidun

Niittäjäpatsas


Pappila

Punkalaitumen pappila seisoo komeana peltoaukealla. Sen uusrenessanssityylinen päärakennus valmistui vuonna 1897. Pappila on peruskorjattu vuonna 1977. Suurikokoisen, osin kaksikerroksisen - Suomen suurimpiin lukeutuvan pappilan suunnitteli vammalalainen rakennusmestari Kaarle Kulmala. Pappilan päärakennusta ympäröi laaja puisto, jossa on paljon tutkittavaa. Puolen kilometrin merkitystä polusta voit lukea lisää täältä.

Lisätietoja Punkalaitumen seurakunnasta

Kostilantie 67, 31900 Punkalaidun

Pappila


Riippusilta pappilaan

Punkalaitumen kirkolta johtaa jokisilta Punkalaitumen pappilaan. Alkuperäinen jokisilta rakennettiin vuonna 1931 riippusilta-malliseksi kävelysillaksi. Silta uusittiin vuonna 1955, mutta se jouduttiin korjaamaan perusteellisesti Punkalaitumenjoen ruoppaustöiden ja vuoden 1966 kevättulvien jälkeen.

Riippusilta


Särkän tanssilava

Vehkajärven rannalla, luonnonkauniilla niemellä sijaitsee maankuulu Suomen kauneimmaksikin äänestetty Särkän tanssilava, joka on kesäkeskiviikkoisin Punkalaitumen ehdoton vetonaula. Kesäkuun alusta elokuun loppuun tanssilavalla esiintyvät kotimaiset eturivin artistit, jotka houkuttelevat kaikenikäistä tanssikansaa laadukkaan musiikin pariin. Särkän tanssilavan yhteydessä on myös ravintola, jolla on B-oikeudet.

Henkeäsalpaavan kauniin järvimaiseman ympäröimä Särkän tanssilava on lisäksi erittäin suosittu häiden ja muiden juhlatilaisuuksien viettopaikka.

Särkän tanssilava Facebookissa

Särkän tanssilava Instagramissa

Särkäntie, 31900 Punkalaidun

Internet-sivut: Särkän tanssilava

Särkkä


Punkalaitumen tori

Punkalaitumen toriaukio täyttyy torstaisin klo 8-14 lähialueen tuotteita kauppaavista myyjistä. Pitäjältä löydät myös myymälöitä ja muita palveluntarjoajia.

Lauttakyläntie 2, 31900 Punkalaidun

Katso paikalliset palvelut: punkalaidun.fi/palveluopas

Tori 


Talonpoikaismuseo Yli-Kirra eli Koiramäentalo

Talonpoikaismuseo Yli-Kirra edustaa tyypillistä, umpipihatyyliin rakennettua 1800-luvun satakuntalaista maalaistaloa. Yli-Kirran talouskeskuksen rakennukset sijoittuvat miespihan ja karjapihan ympärille. Viiden hehtaarin museoalueella ovat lisäksi muut 1800-luvun maalaistalon rakennukset riihineen, pajoineen ja aittoineen. Yli-Kirra tunnetaan kirjailija Mauri Kunnaksen Koiramäen talona.

Museoon kuuluu myös mäkitupalaisalue sekä vanhoja pyyntitapoja esittelevä metsästysalue. Lähinnä 1900-luvun maatalouden koneellistumista esitellään omassa osastossaan. Yli-Kirralla on kaikkiaan 36 rakennusta ja rakennelmaa.

Merkittävin tapahtuma Punkalaitumen Yli-Kirralla on joka kesä heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävä perinnetapahtuma Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely, jonka ohjelma koostuu laite-esittelyistä ja kymmenistä työnäytöksistä. Yli-Kirran salirivi pihapiireineen on varattavissa juhla- ja kokoustilaisuuksien pitopaikaksi. Vierasryhmille järjestetään opastettuja museokierroksia. Museon varustuksesta löytyy kahvio, pitopalvelua ja savusaunakin on varattavissa.

Yli-Kirra Facebookissa

Yli-Kirra Instagramissa

Koiramäentie 2, 31900 Punkalaidun

Internet-sivut: Talonpoikaismuseo Yli-Kirra

Yli-Kirra


10 tärppiä Punkalaitumelaiseen kesään - Tiia Korhonen

Noitajuttu - Tuija Ojala

Punkamokkaa ja perinteitä Punkalaitumella - Linda Lähdeniemi

 

Punkalaitumen kulttuurikierros

Punkalaitumen pitäjän keskusta on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Lähde tutkimaan rakennuksia ja tutustu historiaan! Kultturikierroksen kohteita ovat Punkalaitumen kirkko, Mäenpään kylä ja työväentalo, Sarkkilan kansakoulu sekä Pappila. Klikkaa otsikkoa lukeaksesi rakennusten historiasta.