Sosiaalipalvelut
Pirkanmaan kuntien sosiaali- ja terveystoimen, pelastustoimen ja sairaanhoitopiirin palvelut kuuluvat Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) vastuulle.
Koulupsykologin ja koulukuraattorin löydät yhteystiedoista.
Asiointipiste
Asiointipiste tarjoaa maksutonta neuvontaa mm. Kela-asioinnissa ja työttömille suunnatuissa palveluissa sekä ohjausta sähköisten palveluiden käyttöön.
Sosiaalipäivystys
Lastensuojelupäivystys: 040 568 5520
Ma klo 9–15
Ti klo 9–15
Ke klo 10-15
To klo 9–15
Pe klo 9–15
Muina aikoina soita;
Sosiaali- ja kriisipäivystys 050 062 5990
Lisää lastensuojelusta Pirhan sivuilla
Työikäiset, ikäihmiset ja vammaispalvelun asiakkaat:
Sosiaali- ja kriisipäivystys 050 062 5990
Sosiaalipalvelut (kiireetön)
Sosiaalipalvelujen neuvonta- ja ohjauspuhelin (työikäiset) 03 384 5700
Tästä numerosta saa ohjausta, neuvontaa ja voi pyytää aikavarausta.
Ma klo 9–15
Ti klo 9–15
Ke klo 12–17.30
To klo 9–15
Pe klo 9–15
Nuorille suunnattu yhteydenottopyyntölomake NuorisoHelppi, kun oma tilanne mietityttää tai kaipaat apua.
Toimeentulotuen hakemuslomake
Hae ehkäisevää ja täydentävää toimeentulotukea ensisijaisesti verkossa OmaPirhan kautta. Lomakkeen voi myös täyttää koneella ja lähettää postitse osoitteeseen Pirkanmaan hyvinvointialue, Sosiaalikeskus Puistokatu 10, 3.krs 38200 Sastamala.
Ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki (pdf)
Apua hautauskuluihin
Lomakkeen voi lähettää postitse osoitteeseen Pirkanmaan hyvinvointialue, Sosiaalikeskus Puistokatu 10, 3.krs 38200 Sastamala.
Täydentävän toimeentulotuen hakemus hautauskuluihin (pdf)
Vammaispalvelut
Vammaispalveluihin saa yhteyttä sähköpostilla vammaispalvelut.sastamala(at)pirha.fi tai puhelimitse
Puhelinnumerot:
Soittoajat ma-pe klo 9-10
- 040 768 3716, Sosiaalityöntekijä: vammaispalvelulain mukaiset etuudet, vammaispalvelun asiakas- ja palveluohjaus
- 040 705 7780, Sosiaaliohjaaja, kehitysvammapalveluiden asiakas- ja palveluohjaus
- 040 712 8180, Sosiaaliohjaaja, kehitysvammapalveluiden asiakas- ja palveluohjaus, kehitysvammaisten perhehoidon ohjaus
- 040 679 6727, Sosiaaliohjaaja, vammaispalvelulain mukaiset etuudet
- 040 620 7232, Sosiaaliohjaaja, vammaispalvelulain mukaiset etuudet
- 040 154 5406, Johtava sosiaalityöntekijä
Lähitori
Lähitorilta saat maksutonta neuvontaa ja ohjausta kaikenlaisissa arkeasi askarruttavissa kysymyksissä - ikään katsomatta! Voit myös osallistua sinua kiinnostaviin ryhmiin tai tapahtumiin ja ideoida uutta mielekästä tekemistä työntekijöiden kanssa. Lisätietoa saat tarvittaessa asiakasohjaajalta, p. 050 550 1164, sekä verkosta: Pirha.fi/lahitorit .
SPR:n Kulmakamari
Pihlajatie 1, 31900 Punkalaidun
Palveluohjaajan tapaamisajat löydät Pirhan sivuilta.
Sosiaaliasiavastaava
Sosiaaliasiavastaava on apunasi, kun tarvitset neuvoa ja tietoa oikeuksistasi asiakkaana. Sosiaaliasiavastaavatoiminta perustuu lakiin. Jos asiakas tai hänen läheisensä on tyytymätön sosiaalipalveluiden tai varhaiskasvatuksen laatuun tai kohteluun, asiaa voi selvittää yhdessä sosiaaliasiavastaavan kanssa. Sosiaaliasiavastaavan tehtävä on neuvoa-antava – asiavastaava ei voi muuttaa päätöksiä, eikä toimi oikeusavustajana. Palvelu on maksuton.
Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaaliasiavastaavina toimivat Sanna Juurakko ja Taija Mehtonen (vastuuhenkilö).
Sosiaaliasiavastaavan tehtävänä on:
- neuvoa asiakkaita sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain sekä varhaiskasvatuslain soveltamiseen liittyvissä asioissa.
- neuvoa ja tarvittaessa avustaa asiakasta tai asiakkaan laillista edustajaa, omaista tai muuta läheistä muistutuksen tekemisessä sekä neuvoa ja tarvittaessa avustaa varhaiskasvatuksen muistutuksen tekemisessä.
- neuvoa, miten kantelu, oikaisuvaatimus, valitus, vahingonkorvausvaatimus tai muu asiakkaan sosiaalihuollon tai varhaiskasvatuksen oikeusturvaan liittyvä asia voidaan panna vireille toimivaltaisessa viranomaisessa.
- tiedottaa asiakkaan oikeuksista.
- koota tietoa asiakkaiden yhteydenotoista ja seurata asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä.
- toimia muutenkin asiakkaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi.
Sosiaaliasiavastaavaan saa yhteyden:
- Puhelimitse (ma-to klo 9–11): 040 504 5249
- Tietoturvallisella viestin välityksellä: suomi.fi palvelun kautta
- Yleinen neuvonta sähköpostilla: sosiaaliasiavastaava@pirha.fi
- Kirjeitse: Hatanpäänkatu 3, 33900 Tampere
Holhous- ja edunvalvonta (Digi- ja väestövirasto)
Talous- ja velkaneuvonta
Oikeusaputoimistojen tarjoama maksuton talous- ja velkaneuvontapalvelu on tarkoitettu yksityishenkilöille sekä pienimuotoista yritystoimintaa harjoittaville ammatin- ja elinkeinonharjoittajille.
Talous- ja velkaneuvonnan asiantuntijat auttavat sinua taloudellisen kokonaistilanteesi kartoittamisessa, talouden suunnittelussa ja sovintoratkaisuehdotusten laatimisessa. Neuvojat voivat olla myös mukana sovintoneuvotteluissa velkojien kanssa.
Saat apua velkajärjestelyn hakemiseen käräjäoikeudelta ja maksuohjelman sekä muiden edellytettyjen selvitysten ja asiakirjojen laatimiseen.
Talous- ja velkaneuvonta oikeusaputoimistoista
Yhteydenoton voit tehdä sähköisen asiointipalvelun kautta tai puhelimitse.
Lähimpinä olevien oikeusaputoimistojen puhelinnumerot;
Pirkanmaan oikeusaputoimisto
Puh. 029 566 0760
Satakunnan oikeusaputoimisto
Puh. 029 566 0550
Voit vapaasti valita, mihin oikeusaputoimistoon otat yhteyttä. Muiden oikeusaputoimistojen yhteystiedot löydät oikeus.fi -verkkosivulta.
Jos asiasi käsittely talous- ja velkaneuvonnassa on päättynyt ennen vuotta 2019, asiakastietosi eivät siirry oikeusaputoimistoon. Muista säilyttää erityisesti velkojen järjestelyä koskevat asiakirjasi.
Sovittelu on kaikille avoin maksuton palvelu
Sovittelu sopii monenlaisiin rikos- ja riita-asioihin, joissa on vähintään kaksi osapuolta. Sovittelu on asianosaisille maksuton ja vapaaehtoinen palvelu. Toimintaa säätelee laki rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta. Sovittelupalvelua tarjoavat valtionavun turvin alueelliset sovittelutoimistot, ja sovittelijoina toimivat ammattihenkilöiden lisäksi vapaaehtoiset. Sovittelua valvoo ja kehittää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Sovittelu on oikeusprosessiin verrattuna nopeampi, edullisempi ja inhimillisempi tapa ratkaista konflikteja. Sovittelu auttaa käsittelemään konflikteihin liittyvät henkiset, sosiaaliset ja taloudelliset vahingot. Yleensä sovittelussa päästää sopimukseen, joka yleensä myös täytetään. Sovittelua voisi hyödyntää enemmän, koska se auttaa osapuolia ja tuo pysyviä ratkaisuja. Sovittelu kannattaa!