• Kuulumisia kunnasta

A

Tällä sivulla julkaisemme eri kirjoittajien tekstejä Punkalaitumesta ja punkalaitumelaisuudesta, välillä muitakin ajankohtaisia aiheita sivuten.

RSS
3. elokuuta 2021 9.45

Hyvinvointialueet ja tirkistelyä tulevaisuuteen

23.6.2021 eduskunta hyväksyi vihdoin paljon puhutut ja parjatut Sote-lait. Uudistus koskee kaikkia Suomen kuntia ja on historiallisesti suurin Suomen julkisenhallinnon uudistuksista. Uusille hyvinvointialueille siirtyy sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja pelastustoimen tehtävät yli 200 kuntaorganisaatiolta. Henkilöstöä siirtyy arviolta 173.000 henkeä uusille hyvinvointialueille. Tasavallan presidentti vahvistanee sote- lait vielä lähipäivinä ja perustuslaillista estettä uudistukselle ei enää löytyne.

Sote-uudistuksen historiaa voi piirtää yli 15 vuoden taakse. Jos Paras-hanke lasketaan mukaan, niin historia alkoi vuodesta 2006. Paras-laki pakotti pienet kunnat järjestämään perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelut yhteistyössä isompien yksiköiden kanssa. Paras-lain ansiosta Punkalaitumen järjestämisvastuukunnaksi valikoitui Sastamala, joka onkin hyvin Punkalaitumelaisten palvelut järjestänyt.  Kataisen, Stubbin, Sipilän ja Marinin hallitukset ovat kukin vuorollaan painineet uudistuksen kanssa ja juuri nyt Koronan varjossa tämä mittava uudistus lopultakin hyväksyttiin ja hyvä näin.  Kuntia on kellutettu sote-uudistuksen vuoksi jo vuosia ja vihdoinkin on tekemisen vuoro.

Sote-uudistuksen alkuperäinen tavoite oli saavuttaa mittavia kustannussäästöjä. Nyttemmin taloustavoite on haalistunut ja pääpainopisteenä onkin turvata riittävät ja yhdenvartaiset palvelut kaikkialla Suomessa.  Muutoksella on merkittävä vaikutus mm. kuntien rahoitukseen, kunnilta siirretään 12,39 % tuloveroprosentin hinnasta sote-rahoitukseen ja lisäksi sote-valtionosuudet.  Kuntien kuluista siirtyy, kunnan rakenteesta riippuen, 50 – 65 % uusille harteille eli hyvinvointialueille.

Kuntien omaisuuserät kokevat myös melkoisen uudelleenjärjestelyn. Kuntayhtymät siirtyvät varoineen ja velkoineen hyvinvointialueille ja niiden tase-erät kuntien taseissa kirjataan alas. Kuntien hallussa mutta sote-alueiden käytössä oleva irtain omaisuus ja lukuisat sopimukset siirtyvät hyvinvointialueille korvauksetta. Hyvinvointialue vuokraa kunnilta niiden omistamat sote- ja palo- ja pelastustoimen tilat, ainakin siirtymäajaksi, yksityiset toimijat jatkanevat ennallaan. Hyvinvointialueilla hyväksytään sekä yksityiset toimijat että hyvinvointialueen oma tuotanto, joten monenlaista toimijaa on jatkossakin.

Pirkanmaan hyvinvointialueen osalta valmistelu jatkuu ja 1.7.2021 aloitti Jaakko Herralan ohjastama  Vate-työryhmä, väliaikainen valmisteluelin, joka tekee päätökset kunnes hyvinvointialueelle on valittu valtuusto vaaleille ensi vuoden tammikuussa.  Elokuussa alkaa varsinainen valmistelevan henkilöstön rekrytointi ja muutostyöt kuten siirtyvän henkilökunnan yt-neuvottelut ja yhteisten it-järjestelmien hankinta. Aikaisemmilta ajoilta on kerättynä paljon taustamateriaalia ja vanhat valmistelut käytetään hyödyksi. Valtiolta on tiedossa rahoitusta henkilöstön palkkaamiseen ja väliaikaishallinnon muihin kustannuksiin.

Punkalaitumelaisten osalta uuden hyvinvointialueen perustaminen ei alkuvaiheessa edes näy kuntalaisen elämässä. Punkalaitumen kunta on tähänkin asti ostanut palvelut Sastamalalta ja palvelurakenne pysynee samankaltaisena vielä pitkään. Palo- ja pelastustoimen osa-alueella asiat on nyt jo hoidettu maakuntakeskeisesti. Erikoissairaanhoidon palvelut on järjestetty keskitetysti ja joitakin osa-alueita voi jopa palautua lähipalveluihin, nyt kun hallinnot keskittyvät ja tiedolla johtamisen rutiinit alkavat järkevöityä.

Punkalaidun on pitkään profiloitunut hyvinvointikuntana. Meillä on hyvinvointijohtaja ja hyvinvointiohjaaja ja meillä on ollut hyvinvointilautakuntakin. Nyt sanalle hyvinvointi on tullut liikaa tunkua ja sana on vallattu sote-palvelujen käyttöön.  Punkalaitumen on aika profiloitua uudelleen ja keksiä uusi kuvaava termi käyttöönsä, mikähän se olisi ?

Seurataan uudistusta https://soteuudistus.pirkanmaa.fi

Kirjoittaja Tuija Ojala, Punkalaitumen kunnanjohtaja

Näytä kuva


15. huhtikuuta 2021 8.00

Arkean kuulumisia

Punkalaitumen koulu- ja päiväkotiruoka löytyy Masusta

Kuluvan kouluvuoden alusta eli elokuusta alkaen Punkalaitumen kouluruoka on löytynyt Masusta. Masu on koulu- ja päiväkotiruoan koti eli verkkosivusto, josta löytyvät ruokalistojen lisäksi aiheeseen liittyvät uusimmat uutiset ja ajankohtaiset ilmiöt.

Masun tarkoitus on nostaa kouluruoan ja sen tekijöiden arvostusta. Punkalaitumella kouluruoan valmistavassa Arkeassa halutaan Masun avulla kasvattaa tietoisuutta kouluruoan korkeasta tasosta ja käytössä olevista laadukkaista raaka-aineista.

Masu ei ole pelkkä verkkosivusto, sillä sen rinnalle on tehty myös mobiiliapplikaatio, joka kulkee taskussa niin koulussa kuin harrastuksissakin.

Alkuhankaluuksien jälkeen myös Punkalaitumen ateriat on saatu Masu-appiin ja sieltä lapset ja nuoret pääsevät helposti katsomaan oman koulunsa ruokalistan. Lisäksi sovelluksen käyttäjät pääsevät vastaamaan viikon kysymyksiin. Vastaamalla on mukana viikoittaisissa arvonnoissa. Kevään pääpalkintona arvotaan tyylikäs Jopo, kertovat Arkean Punkalaitumen ruokapalveluista vastaavat palveluesimies Mikko Helin ja palveluohjaaja Rami Lehtiö.

masu.arkea.fi

Sydänmerkki osoituksena koulu- ja päiväkotiruuan ravitsemuslaadusta

Punkalaitumella koulujen ja päiväkotien ruokalistalla on helmikuusta alkaen näkynyt Sydänmerkki-symboli. Se näyttää, mikä ateriavaihtoehto noudattaa ravitsemuslaadultaan Sydänmerkin kriteereitä.

Punkalaitumella on neljänä päivänä viikossa tarjolla Sydänmerkin kriteerit täyttävä ateriavaihtoehto.

Sydänmerkki-ateria on nimensä mukaisesti ateriakokonaisuus. Se siis pitää pääruoan lisäksi sisällään lisäkkeet eli leipää ja levitettä, kasviksia öljykastikkeineen ja ruokajuoman. Lisäksi energiaa ja ravintoaineita sopivassa suhteessa ja se ohjaa järkevän kokoisten ja sisältöisten aterioiden kokoamiseen Helin ja Lehtiö kertovat.

Etäkouluun etäaterioita

Korona on vienyt osan oppilaista etäkouluun. Myös etäopintojen aikana on järjestetty mahdollisuus kouluruokaan. Arkealaiset ovat valmistaneet etäoppilaille ennakkotilausten mukaan normaalin ruokalistan mukaisen pääruoan, jonka on voinut noutaa uudelta yhteiskoulu-lukiolta jäähdytettynä. Ruoka-annos lämmitetään kotona. Koulu on ohjeistanut tilauksessa tarkemmin. Samaa käytäntöä on mahdollista jatkaa etäkoulun jatkuessa.

Katja Tättäläinen
vuoropäällikkö, Arkea Oy

Kuvassa Punkalaitumen koulun vuorovastaava Marja Saari, kokit Hanna-Maija Nikkanen ja Pulmu Toriseva.

Näytä kuva


1. huhtikuuta 2021 8.00

Kuulumisia koulusta

Syyskuun lopulla 2020 vaihdoimme opiskelemaan uuteen kouluun. Uusi koulumme sijaitsee liikuntahallin ja keskuskoulun vieressä olevalla pellolla, ja se näkyy hienosti esimerkiksi Vartiolan urheilukentältä. Koulu vaikuttaa mukavalta ja kivalta sekä sisältä että ulkoa. Ulkoa koulu on viihtyisän ja uuden näköinen. Koulun pihassa on monitoimikaukalo, jossa voi pelata koripalloa ja jalkapalloa. Sisälle tultaessa jätetään kengät eteiseen, koska koulun sisällä ei saa niitä käyttää. Eteinen on pieni ja usein aika tukossa välitunnin jälkeen, kun kaikki lähtevät sisälle. Ruokalan näkee heti sisälle tultaessa, ja sieltä on hienot näkymät ulos. Koulu on sisältä avara ja valoisa sekä siistin näköinen. Ruokalan keskeltä lähtevät portaat yläkertaan, jossa suurin osa luokista sijaitsee. 

Koulun sisustuksessa on käytetty paljon värejä, ja nurkkiin on tuotu sohvia, joilla voi oleskella. Kouluun on mukava tulla näkemään kavereita. Koulussa on lähes kaikille aineille omat luokat, jotka on nimetty puulajien mukaan. Luokat ovat kivan erilaisia, ja niissä on mukava opiskella. Korona on otettu myös koulussa huomioon. Käytämme maskeja, pesemme käsiä ja yritämme pitää jonkinlaisia turvavälejä. Välitunteja ja ruokailua on myös aikataulutettu niin, etteivät kaikki ole siellä samaan aikaan. Ennen joulua olimme yhden viikon etäopetuksessa, mutta muuten itse opiskelu on säilynyt aika normaalina korona-ajasta huolimatta.

Eemil Siuko 7B

 

Uusi koulu on ollut pieni pettymys, sillä puheet olivat rakennusvaiheessa melko mahtipontiset, mutta kyllä uusi koulu on ollut myös hyvä ratkaisu. Uusi koulu on tuonut myös iloa opiskeluun. Uudet tilat ja uudet laitteet ovat olleet mukava piristys opiskeluun. Onhan uusi aina uusi. Koulun piha on tuottanut meille oppilaille liikunnan ja oleskelun iloa. Koulun pihassa oleva kuntoilualue on saanut käyttäjiä ja kehuja.

Korona-arki ei ole juurikaan muuttanut opiskelua, mutta välituntitoimintaan ja ruokailuun se on vaikuttanut. Ruokailussa korona on näkynyt porrastuksina ja istumajärjestyksinä. Korona on tuonut myös maskit ja käsidesit kouluun. Maskista on tullut ainakin minulle ihan normaali arkipäivän väline. Koronasta huolimatta koulussa on järjestetty ulkoliikuntapäiviä ja muita virikkeitä.

Vaikka onkin korona, minun tavoitteeni ovat keväässä ja hyvässä todistuksessa. Oma suhtautumiseni koronaa kohtaan on neutraali, mietin vain, että kyllä se joskus loppuu. Tämä korona on melko taitavasti peruuttanut kaikki suunnitelmat keväälle ja kesälle, mutta toivottavasti koronarokotteesta olisi hyötyä, ja pääsisimme takaisin normaaliin arkeen pian.

Ilkka Levomäki 7a

 

(Tekstit on kirjoitettu ennen talvilomaa, jolloin maaliskuun etäopetusjaksosta ei ollut vielä tietoa.)

 

Näytä kuva


18. maaliskuuta 2021 8.00

Kunnaneläinlääkärin kuulumisia

Tervehdys paloaseman takapihalta

ts. kunnaneläinlääkärin uudelta hienolta vastaanotolta.

Joulukuussa vastaanottokeskuksen viimeisetkin työntekijät Haukankoskelta lähtivät ja minä kunnaneläinlääkärin ominaisuudessa jäin yksin ison rakennuksen kellariin töihin. Hiljaisuus, joka rakennukseen laskeutui tuntui oudolta. Yli 20 vuoden aikana Haukankoskella tottui ääniin: käytävä täyttyi kesällä innokkaiden uimakoululaisten hihkumisesta, talvella jumpparyhmäläisten puheenporinasta. Takavuosina pihan äänimaisema oli kuin turkkilaiselta basaarilta. Työnteko saattoi keskeytyä turhaan palohälytykseen tai puskiin piiloutuneiden löytökanojen jahtaamiseen. Kanojen alkuperä jäi mysteeriksi, kaiketi kanoillekin...

Tammikuun alkupäivinä valmistelin muuttoa. Eläinlääkärin tilat ehtivät olla paikoillaan kauan ja säilytystilaa taisi olla liikaa, koska tavaraa oli kertynyt. Edeltäjäni Antti ja Minna olivat tunnollisia asiapapereiden arkistoijia ja minä olin seurannut hyvää esimerkkiä. Niinpä kaapeista löytyi hyvin pölyisiä mappeja. Mielenkiintoista oli selata tuberkuliinitestauskaavakkeita ja luomatautiepäilyiden laboratoriovastauksia. Molemmat ovat tarttuvia eläintauteja, joita ei 2020-luvun suomalaiseläinlääkärin tarvitse enää juurikaan miettiä. Näin hyvin asiat eivät kaikkialla ole. Mutta riittäähän meillä tarttuvia eläintauteja tänäkin päivänä. Ajankohtaisin esimerkki on lintuinfluenssa. Ruokavirasto ohjeisti jo helmikuun alussa suojaamaan siipikarjan luonnonvaraisilta linnuilta. Munintakanoja Punkalaitumelta löytyy monelta harrastajalta. Nyt kannattaa tarkistaa, onko omat linnut suojattu hyvin ja tarvittavat ilmoitukset siipikarjan pidosta tehty. Ohjeet ja kaavakkeet saa helpoiten Ruokaviraston sivuilta hakusanalla "muistilista harrastekanojen pitäjälle". Pitopaikat täytyisi olla tiedossa, jos lintuinfluenssaa alueelle tulisi.  Jos kanoja kuolee yllättäen, muninta vähenee, apaattisuus vaivaa tai linnuilla on hengitystieoireita, on syytä soitella minulle tai Sotesin kollegoilleni. Samoin on syytä soitella jos luonnossa liikkuessaan löytää kuolleen ison petolinnun, useamman kuin yhden kuolleen joutsenen, enemmän kuin viisi muuta vesilintua kuolleena tai yli kymmenen kuollutta muihin lajeihin kuuluvaa lintua.

Pölyttyneimmät asiakirjat hävitettiin asianmukaisesti ja tarpeelliset tavarat kannettiin reippaiden muuttomiesten voimin uusiin tiloihin tammikuun loppupuolella. Edellisenä iltana olin yksinäni käynyt ensimmäistä kertaa katsomassa remontin lopputulosta. Jännitti kuin lapsia jouluaattona kun painoin valokatkaisijaa, mutta turhaan olin jännittänyt: tilat olivat valoisat, toimivat ja kauniit, loistavaa!

Heti muuttopäivänä ovesta tassutteli iltapäivällä sisään ensimmäinen potilas ja työt ovat jatkuneet entiseen malliin. Päivän pidentyessä kunnaneläinlääkärin työssä poikivien lehmien lisäksi lisääntyvät kissapotilaat kollien kastrointien ja narttujen sterilisaatioiden merkeissä. Monelle kissalle on Punkalaitumella leikkauksen yhteydessä laitettu myös mikrosiru, joka helpottaa lemmikin löytymistä katoamistilanteessa. Erittäin hyvin paikkakunnalla on huolehdittu myös kissojen rokotuksista, mikä ei ole itsestäänselvyys. Näin kevätauringon paistaessa ja kevätmielen noustessa myös kissojen mieliin muistuttaisin kissojen liiallisen lisääntymisen estämisestä. Yksikin kastroimattomana kylillä hilluva kolli saa aikaan paljon tautisia ja nälkäisiä villikissanpentuja. Ja kyllä: se viattomana ovenpielessä odottava kolli on työpäivän aikana voinut juoksennella monenkin nartun luona. Istuuko sinunkin ikkunalaudallasi Casanova? Jos kissasi perhesuunnittelu sukupuolesta riippumatta huolettaa kannattaa soitella eläinlääkärille.

Kunnaneläinlääkäri Leena Kouvo

Näytä kuva


4. maaliskuuta 2021 8.00

Kuulumisia Varhaiskasvatuksesta

Päiväkoti on nyt vuoden toiminut uusissa tiloissa ja tilat ovat palvelleet meitä hyvin. Uudesta päiväkodista ja kuluneesta vuodesta täällä voisi kirjoittaa ja kertoa monen monia tarinoita. Lapset ovat kuitenkin tässä hetkessä eläjiä ja siitä nauttivia, joten nyt saatte kuulla siitä, mitä tähän hetkeen ja erityisesti talveen täällä päiväkodilla on kuulunut..

” Oon innostunut hiihtään! On kivaa, kun jalkakäytävät oli jäässä ja siinä oli kiva luistella! Talvella haluan syödä vaan lunta. Parasta tehdä lumienkeleitä, lumiukkoja ja laskee pulkalla. Hiihtää ja luistella! Parasta tehdä lumiukkoja! Se kun saa tehdä lumiukkoja, ihan mimmonen vaan on upee lumiukko. Talvesta tykkään, kun voi hiihtää, luistella ja tehdä lumiukkoja ja laskee tietty liukurilla. Parasta ajaa moottorikelkalla ja päikyllä aurata tietä lumikolilla. Talvella parasta on leikkiä kavereiden kaa! ”

Siinä päiväkodin lasten kommentteja, kun heiltä kysyttiin, miltä talvi on tuntunut ja mikä siinä on heidän mielestään ollut parasta. Varhaiskasvatuksen väki, niin lapset kuin aikuiset, ovat saaneet nauttia ihanista ja kunnon talviolosuhteista. Lunta ja pakkasta on riittänyt mukavasti. Päiväkodin pihaan on rakennettu upeita lumiukkoja, pohtien kiivaasti, käyvätkö puput varastamassa lumiukkojen porkkananenät vai eivät. Päiväkodin pihaan kohosi lasten ja aikuisen yhteistyöllä myös mahtava lumilinna. Pihasta on etsitty jäädytettyjä jäätimantteja ja niitä on kuljetettu pitkin pihaa monissa eri leikeissä. Lapset ovat kokeilleet, miten lunta maalataan vesiväreillä ja päästiin ihmettelemään myös, kuinka nopeasti lumi sulaa sisätiloissa ja mitä lumesta jää jäljelle. On opeteltu niin uusia kuin vanhoja talvilauluja ja leikitty niiden tahtiin monen monet lumiukkomarssit.

Lapset ovat käyneet testaamassa luistelua niin Vartiolan kuin Emmanlammen jäällä. Monet kerrat on nautittu liukuri- ja pulkkamäen riemusta lähialueiden pulkkamäissä. Nopsajalat tekivät myös tutkimusta ja vertailua siitä, mikä on Punkalaitumen paras pulkkamäki. Kaikki mäet olivat mieluisia ja yllättäen tuli tasapeli Vartiolan ja Emmanlammen mäen kesken. Lapset ovat ahkerasti harjoitelleet hiihtämistä päiväkodin porttien ulkopuolelle vedetyllä ladulla. Paljon on kertynyt Touhutossujen lasten hiihtopasseihin tarroja! Myös Hipsuvarpaista on löytynyt innokkaita ja reippaita hiihdon harjoittelijoita! Laskiaisen riemua vietettiin koko päiväkodin porukalla makkaranpaiston, hiihdon ja lumikasassa leikkimisen merkeissä päiväkodin pihalla. Lisäksi on käyty myös pienellä porukalla leikkimässä Pakarin takana isossa lumikasassa. Pakarin asukkaat ilahtuivat suuresti, kun saivat seurata ikkunan takaa lasten leikkiä ja touhua.

Talvi on ollut upea ja täällä päiväkodilla siitä on keskitytty nauttimaan täysillä. Nyt vesisateiden ja lämpenevien ilmojen myötä on aika kääntää katseita kohti kevättä. Ihanaa kevään odotusta kaikille, pysykäähän terveinä!

Toivottaa Päiväkodin väki

Näytä kuva


18. helmikuuta 2021 8.00

Mäenpään työväentalon kuulumisia

Mäenpään työväentalo odottaa kesää!

Viime vuoden tapahtumien onnistuminen loi hyvän vireen. Ulkorakennuksellekin saatiin katto. Rakennusprojekti on loppuraportointia vaille valmis, ja kokonaisuudessaan se oli yksi perinteisen talkootyön voimannäytös. Yhteinen tekeminen on innostavaa. On siivottu pihaympäristöä ja kunnostettu ja lisätty parkkipaikkoja. Talon sisustaa on siivottu ja järjestelty. Asiantuntija-avulla on elokuvakoneen äänentoistokin saatu kuntoon. Työ sujuu, kun on hyvä yhteishenki. Hyvästä korjauksesta saatiin palkintokin. Kiitos kuuluu talkoolaisille!

Sydäntalvella on palaveerattu pienellä porukalla ja mietitty tulevia tekemisiä. Kevään osalta tapahtumien järjestäminen on vielä auki. Tulevalle kesälle oli jo suunnitelmissa elokuvafestivaali Huhtamo International Film Festivaalin kanssa. Tämä on edelleen heinäkuun ohjelmassa. Intoa olisi kokeilla kesäkahvilaa/olohuonetta talolla. Viime syksynä raivattiin kakkoskerroksesta tilaa sillä ajatuksella, että kävijä voisi istahtaa katsellen laitumen maisemia ja nauttia kupposen kahvia. Kesäkahvila voisi vaikka työllistää pari nuorta.

Elokuvatoiminta on saatu hyvään alkuun. Sitä laajennetaan myös uudempaan elokuvaan. Tähän asiaan on nyt ryhdytty ja selvityksiä tehty päät höyryten. Oma vanha projektori on kunnossa ja sen toimivuus käytännössä kokeiltu jo useampaan kertaan. Vanhojen elokuvien esittäminen omina näytöksinä on ilman muuta listalla. Viime vuoden peruuntuneiden tapahtumien järjestämistä ei ole unohdettu. Erilaisia muita kulttuuritapahtumia on suunnitelmissa ja niitä järjestetään, kunhan vain pandemiatilanne sen sallii.

Mukavasti on saatu toiveita ja vinkkejä; tansseja, länkkäreitä, karaokea ym. Laittakaa niitä tulemaanedelleenkin. Mäenpään työväentalon fb -sivuilta löytyy tietoa talon tapahtumista ja muustakin (fb PunkalaitumenMäenpään työväentalo). Tietoa talosta on laitettu myös nettiin www.seurantalot.fi. Kannattaa seurata myös talon ilmoitustaulua ja Punkalaitumen Sanomien Seurat toimivat -palstaa.

On herännyt myös toiveita liittyen kotimaan matkailuun. Punkalaitumella on monia erilaisia hienojakohteita, jotka varmaan kiinnostavat. On väläytelty ajatusta jonkinlaisesta matkailupakettista, jossa yhtenä kohteena olisi työväentalo ja vanhat elokuvat. Tässä tarvitaan yhteistyötä muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Tässä vaiheessa ilmojen lämmetessä jatkamme paikkojen kunnostamista. Kevättalven aurinko ja luminen maisema luovat tunnelmaa. Tästä on hyvä jatkaa kesää kohti. Tekemistä riittää. Mukaan vaan katsomaan, mitä on tekeillä ja/tai muuten vain tutustumaan paikkoihin. Jos on intoa tekemiseen, niin tervetuloa! Yhteystiedot: Jouko Mäkelä 040 3522526, jmamakela@gmail.com

Näytä kuva


4. helmikuuta 2021 8.00

Punkalaitumen 4H:n kuulumisia

Vuosi sitten uusi tuntematon virus luikersi tietoisuuteemme muuttaen montaa asiaa. Kukaan ei tiedä kauanko tämä kestää, mutta varmaa on, että joskus tämä menee ohitse. Ja toinen varma asia on, että aika etenee myös virusaikana ja yhteiskunta pyörii. Vähän erilailla kuin mihin joskus totuimme, mutta pyörii kuitenkin. Yhä edelleen, tänäkin vuonna talven jälkeen tulee kesä ja kesätyöt, nopeammin kuin näin talvella ajattelemmekaan. Samoin yhdeksäsluokkalaisten peruskoulu päättyy toukokuun lopussa. Nämä kaksi asiaa yhdistyvät 4H:n Ysit töihin -toiminnassa, jonka tunnus kuuluu: jokainen nuori on kesätyön arvoinen. Ysit töihin alkoi kolme vuotta sitten pilottihankkeena, jossa Punkalaitumelaiset nuoret saivat olla ensimmäisinä mukana. Tämän vuoden alusta Ysit töihin laajeni edelleen ollen nyt miltei valtakunnallinen. Tavoite on selkeä; jokainen peruskoulun päättänyt nuori on tulevana kesänä vähintään kaksi viikkoa töissä. Ysiläisten ohella jokaisen nuoren on tärkeä päästä kesätöihin. Ysiluokan päättäneet ovat valikoituneet kärkiryhmäksi ikänsä ja peruskoulun päättymisen vuoksi, jolloin joko jatketaan ammatilliseen koulutukseen tai lukioon.

Punkalaitumen 4H:n perinteisiä kesätöitä on ollut hautojenhoito, hukkakaurojen kitkentä ja lastenleirin ohjaus. Lastenleiri riippuu alkukesän koronatilanteesta, mutta hautojenhoitoon ja hukkakauran kitkentään korona ei juurikaan vaikuta, koska molemmissa saa nauttia raikkaasta ulkoilmasta hyvillä turvaväleillä. Viime vuonna punkalaitumelaisia nuoria työllisti myös Taimiteko, jolle tulee jatkoa istutetun metsän hoidon muodossa, ellei vielä tänä kesänä, niin lähikesinä viimeistään. Viime kesän myötä monella nuorella on nyt puiden istutustaito hallussa ja 4H:lla muutama pottiputki ja vakka, joten nuorista löytyy ahkeria istuttajia metsänomistajien istutuksille.

Nuoret tarvitsevat punkalaitumelaisia yrittäjiä ja yhteisöjä, jotta jokainen nuori saisi työpaikan, pääsisi opettelemaan työn tekemistä ja saisi palkkaa. Kun nuori pääsee kesätöihin, oppii hän monta taitoa, mutta ennen kaikkea oppii työn tekemisen. Mitä enemmän kuluu vuosia ennen kuin nuori menee töihin, sitä suuremmaksi kynnys töihin menemiseen myös kasvaa. Jokainen punkalaitumelainen ysiluokkalainen nuori osallistuu 4H:n ajokorttityöelämään koulutukseen, jossa opiskellaan työn hakemista ja työelämätaitoja. Silti jokainen nuori hakee aina käytännössä sen ensimmäisen työpaikan enemmän tai vähemmän jännittäen. Kokemus tuo tunnetusti varmuutta ja siihen auttaa vain se, että pääsee kokemaan sen ensimmäisen työkokemuksen. Kun miettii hetken, niin jokaiselta työpaikalta löytyy ihan varmasti työtehtäviä, joihin voisi työllistää nuoren. Nuoret myös osaavat monia uusia viestintävälineiden taitoja ja tuovat monesti uuden näkökulman asioihin. Viime kesänä teimme myös yrittäjien kanssa ostopalvelusopimuksia, joissa 4H maksaa nuorelle palkan sekä huolehtii työnantajavelvoitteista, ja työllistäjä eli yrittäjä saa 4H:lta laskun. Tämäkin on yksi keino työllistää nuoria.

Punkalaitumen 4H:lla on valmiina töihin myös nuoria 4H-yrittäjiä, joita työllistää ja antaa työkokemusta ostamalla heiltä tuotteita tai palveluita. Tällä hetkellä nuorista löytyy leipojia, lumenkolaaja, halkojen pinoaja, ikkunoiden pesijä, lastenvahtija ja pyöräkorjaaja. Yrittäjähenkisesti yrittäjät tekevät myös tämän listan ulkopuolelta mm. eläinten hoitoa ja lettujen paistoa. Yrittäjäkurssi järjestetään kevättalvella, ja aina innokkaan yrittäjäksi aikovan kiinnostuttua. Mitäpä jos tilaisinkin nuorelta työpalvelua tai tarjottavaa ensi viikonlopulle? Tai ryhtyisin yrittäjäksi työllistäen itse itseni. Kunta tukee 4H:n kautta Punkalaitumen nuorten yrittäjäksi ryhtymistä myöntämällä starttirahan uusille yrittäjille. Rahasta puolet saa heti aloittaessa ja puolet ensimmäisen tilikauden lopussa, kun yrittäjyyttä on myös ollut vuoden aikana.

Nyt keskellä kauniiden lumihankien on siis aika ajatella jo kesää ja kesätöitä. Nuori, lähde rohkeasti kysymään kesätöitä, nyt. Yrittäjä, pysähdy ja mieti mitä se tarkoittaakaan nuorelle, että hän saa työkokemuksen esimerkiksi kahdeksi viikoksi.

Hanna-Mari Vuorisalo, Punkalaitumen 4H-yhdistys ry

Näytä kuva


21. tammikuuta 2021 8.00

Kirjaston kuulumisia

Keväällä olimme kaikkien tavoin uuden edessä koronan sulkiessa kirjastot. Löysimme tilanteesta jotain hyvääkin saadessamme viimeinkin aikaa kauan haaveiltuun kirjaston uudelleenjärjestelyyn. Hyllyjen välit levennettiin esteettömiksi ja koko aineisto järjestettiin uudestaan. Pyrimme löytämään aineistolle mahdollisimman käyttäjäystävällisen järjestyksen. Samalla oli helppo napsia huonokuntoisia ja vanhentuneita teoksia poistoon. Kaikki ylimääräiset huonekalut kärrättiin pihalle lisätilan saamiseksi ja ikkunoiden edustoja tyhjennettiin valoisuuden lisäämiseksi.

Loppuvuodesta hyvin palvellut itsepalveluautomaatti siirtyi eläkkeelle ja uuden tullessa päätimme siirtää automaatit seinän viereen ja vapauttaa lisää tilaa keskilattialle. Joululahjaksi saimme kirjastoon uuden lehtihyllyn, jossa lehdet ovat siististi omissa lokeroissaan. Järjestelytyö elää jatkuvasti. Viimeisimpänä olemme raivanneet tilaa lainattaville liikunta- ja apuvälineille. Samalla liikahti muutakin aineistoa ja kävimme taas läpi monta hyllyä karsien ja järjestäen.

Piki-kirjastojen välisessä hyvässä hengessä käydyssä poistokirjamittelössä nappasimme ensimmäisen sijan, kiitos kevään poistovimman. Niin haikeaa, kuin vanhoista kirjoista luopuminen onkin, sitä täytyy tehdä tai muuten loppuu hyllytila. Myös poistettu aineisto uhkasi viedä liikaa hyllytilaa ja päätimme, että jatkossa poistokirjoja ei ole enää jatkuvasti myynnissä. Tulevaisuudessa poistettuja aineistoja lahjoitetaan tai pidetään noin viikko myynnissä ja sen jälkeen yli jääneet hävitetään. Tällä varmistamme sen, että kasoja ei ala syntyä.

Työpajan tuotteita on aiemmin ollut uimahallilla ja muutamissa tapahtumissa myynnissä. Uimahallin sulkeuduttua tuotteet kaipasivat uutta myyntipaikkaa. Joulun alla niitä sai vallan suloisesta Karu-shopista ja nyt kirjastolle on tehty niille oma pikkupuoti. Tuotteita saa ostaa kirjaston aukioloaikoina.

Koronasta huolimatta kirjastolla onnistuttiin pitämään monia tapahtumia viime vuonna. -Ja moni jäi pöytälaatikkoon odottamaan turvallisempia aikoja. Nyt keskitymme turvaamaan normaalin lainaus- ja palautustoiminnan ja tapahtumien vuoro on joskus tulevaisuudessa. Kasvomaskit, käsidesipullot ja turvavälit mahdollistavat kaikille turvalliset kirjastokäynnit. Isommat kirjastot ovat joutuneet sulkemaan omatoimiasiointia, mutta pienessä kunnassa se on edelleen turvallista. Hyllyjen välissä on iltaisin vain muutamia ihmisiä ja turvavälien pitäminen on helppoa. Ja se omalta osaltaan vähentää ruuhkaa päivisin.

Erilaiset asiakaskyselyt ovat tärkeä apuväline kirjastotyön kehittämiseen. Viime vuonna tehtiin muutamia kyselyjä ja niihin saatiinkin mukavasti vastauksia. Olemme pistäneet kyselyistä tulleita hyviä kehitysehdotuksia korvan taakse, kiitos niistä.

Haluamme kannustaa kaikkia kuntalaisia kirjaston käyttäjiksi. Aineistoa pyritään hankkimaan mahdollisimman monipuolisesti ja mahdollisimman isoa käyttäjäkuntaa palvelemaan. Toiveista kannattaa siis vinkata! Ja jos kaipaa luettavaa, kuunneltavaa tai katseltavaa, mutta ei oikein tiedä mitä, niin suosittelemme mielellämme.   

Valoisaa ja turvallista alkuvuotta toivottaen,

Jenni Vainio-Köpi, kirjastovirkailija

Anna-Kaisa Aalto, opiskelija

Näytä kuva


8. tammikuuta 2021 8.00

Luottamus

Mitä tarkoittaa luottamus, milloin syntyy luottamusvaje, onko luottamuksella arvoa yhteiskunnassamme? Luottamusta kaipaavat kaikki ihmiset, luottamus on työpaikkojen kantava voima ja muodostaa jopa politiikan kovimman ytimen. Kuntapäättäjien on ansaittava kuntalaisten luottamus ja kuntaesimiesten on ansaittava luottamushenkilöiden luottamus ja kunnan työntekijöiden ja esimiesten on luotettava toisiinsa. Paikallisyksiköiden ja valtion suhteiden on oltava luottamukselliset, jotta yhteiskunta pysyisi kasassa. Hyvin toimivassa yhteiskunnassa vallitsee luottamuksen katkeamaton ketju.

Megatrendit kuten kasvava kiire ekologiseen jälleenrakentamiseen, verkostoituvat työskentelytavat ja yhteiskunnan monimuotoistuminen kaipaavat luottamusta ja oikeudenmukaisuutta. Työpaikoilla, juuri nyt, puhaltavat muutoksen tuulet ja ihmisten arvomaailma on muuttumassa ekologisempaan suuntaan. Organisaatioiden ja työpaikkojen pitää ajanmukaistua ja kehittää sekä johtamis- että toimintakulttuuria. Sitoutumista muutokseen ei synny ilman luottamusta. Tavoitteellista työntekemistä ei johdeta ylhäältäpäin vaan rinnalla kulkien. Esimiehistä on tullut valmentajia tai paremminkin toiminnan mahdollistajia. Parempaa toimintakulttuuria luodaan asettamalla realistisia yhteisiä tavoitteita ja kaatamalla, nykyisinkin vielä niin tavallisia, hallintosiiloja. Pointti on, että pelisäännöt on luotava yhdessä ja kaikilla on oltava mahdollisuus sanoa sanottavansa toimintatapoihin tai ainakin todettava voiko annettujen pelisääntöjen kanssa elää.

Työyhteisön itseohjautuvuus on tämän hetken ilmiö. Korona-vuosi nosti etätyön pysyväksi työskentelytavaksi. Vaikka etätyö ei omassa työssä olisikaan mahdollista niin joku työketjussa kuitenkin etäilee esim. lähiesimies tai laskuttaja. Työntekemisen valvonta, ohjeistus ja raamit perustuvat luottamukseen. Itseohjautuvassa työyhteisössä jokaisella palkkaa saavalla on sekä enemmän vapautta, että enemmän vastuuta. Osaako esimies tukea työntekijöitä ja jakaa johtajuutta asiantuntijaorganisaatioissa. Osaako yksilö kehittää ja johtaa omaa työtään. Pitääkö olla yksin itsenäinen vai voidaanko rakentaa tueksi vertaisverkko tai tiimi eri alojen osaajista? Luottamuksen puuttuminen esimiesten ja työntekijöiden välillä on tutkitusti suurin työnteon tehokkuutta heikentävä tekijä.

Luottamuspula- termi on ollut esillä useissa julkisuudessa olleissa kuntajohtajien viimeaikaisissa eroissa/erottamisissa. Kuntien johtoryhmät ovat olleet tuulisia paikkoja viime aikoina mm. Valkeakoskella, Kokemäellä, Pälkäneellä, Mänttä-Vilppulassa. Onko asetetut tavoitteet olleet epärealistisia annettuihin resursseihin nähden? Ovatko operatiivisen ja strategisen johtamisen saappaat menneet sekaisin? Onko kunnan luottamushenkilöt menettäneet luottamuksensa operatiivisiin johtajiin vai kuntaesimiehet menettäneet luottamuksensa poliittiseen ohjaukseen? Heijastuvatko tulevat kuntavaalit ja heikko kuntatalous tehtyihin ratkaisuihin, vai onko liikkeellä vaan mielensä pahoittajien armeija? Kysymyksiä on paljon, mutta selkeää vastausta ei ole yhteenkään kysymykseen.

Legitimiteetti eli kansalaisten luottamus järjestelmään on lopulta minkä tahansa poliittisen järjestelmän tärkein voimavara. Jos luottamusta löytyy ja ratkaisuja saadaan aikaiseksi niin vaikeistakin kriiseistä selvitään. Paha luottamusvaje taas helposti halvaannuttaa koko järjestelmän. ”Luottamus on jopa valtaakin tärkeämpi tekijä, koska se mahdollistaa ja rajoittaa vallan käyttöä. Luottamus on vallan valtaa. Ilman luottamusta joutuu hakemaan apua manipulaatiosta, vilpistä ja jopa pakosta” (Risto Harisalo ja Jari Stenvall, Acta nro 151/2002)

Uusi Vuosi antaa aina mahdollisuuden tähystää ja vaikuttaa tulevaisuuteen. Vuosi 2021 on kuntavaalien vuosi, toivon että kuntalaiset äänestävät ja arvottavat valinnoillaan Punkalaitumen kunnan tulevaisuutta. Luottamus ja sen ylläpito sopii hyvin vuoden 2021 tavoitteiden listalle. Muistakaamme, että luottamus pitää ansaita aina uudelleen ja uudelleen ja luottamuspääomalla on mittaamaton arvonsa.

Lähdekirjallisuutta:  Timo Huttunen 2020 ” Luottamus, uudessa itseohjautuvassa työelämässä

Hyvää alkanutta vuotta 2021 kaikille

Tuija Ojala, kunnanjohtaja

Näytä kuva


10. joulukuuta 2020 8.00

Yksi asia on varma

Joulukuu on jo pitkällä. Vaikka vuosi on ollut erilainen niin yksi asia on varma: vuosi 2020 jää historialliseksi niin maailman, Suomen kuin Punkalaitumenkin näkökulmasta.

Täällä meillä, Punkalaitumella, vuosi tullaan muistamaan varmasti uuden päiväkodin ja koulun käyttöönotosta, maaseudun mahdollisuuksien kasvamisesta sekä monista tieverkkoon liittyvistä asioista.

Ja nämä asiat näkyvät meille hyvin konkreettisesti arkisissa asioissamme.

Lapset ja nuoret saavat opiskella ja kasvaa terveissä sekä turvallisissa tiloissa.

Moniin pitkään tyhjänä olleisiin mökkeihin on syttynyt jälleen valo ja tyhjät talot ovat saaneet uusien ihmisten mielissä kodin merkityksen.

Saamme ajaa uudestaan päällystettyjä, valaistuja tai muuten korjailtuja teitä.

Montaa asiaa olemme saaneet kuluvana vuonna edistettyä, mutta vielä on paljon tehtävää. On asioita, joista löytyy vielä korjattavaa tai joita voitaisiin loputtomasti kehittää. Maailma ei tule koskaan valmiiksi.

Yksi asia on tärkeä kehityskohde ja haluan sen näin loppuvuodesta nostaa keskusteluun. Sosiaalisen median (somen) keskustelukulttuuri, joka kaipaa joka puolelta kehittämistä.

Tuntuu siltä, että tämän vuoden aikana juurikin tuon somen keskustelukulttuuri on muuttunut yhä huolestuttavampaan suuntaan. Yleiset käytöstavat unohtuvat ja toisten kunnoittaminen keskustelusta uupuu.

Tekee pahaa ja sattuu, kun sosiaalisessa mediassa kirjoitetaan tahallaan provosoivia, loukkaaviakin kirjoituksia.

Totta kai mielipiteensä saa ja pitääkin tuoda julki, mutta käyttäytymisen tulee olla toisia kunnioittavaa. Vain sellaisia asioita voi sanoa, joita voisi julistaa koko maailmalle kasvotusten.

Kirjoittaminen sosiaaliseen mediaan on kuin kirjoittaminen lehteen, jota lukee jokainen maailman ihminen. Jokaisen on mahdollisuus saada se käsiinsä ja lukea teksti.

Toisten kunnioittaminen ja asiallinen keskustelu ovat asioita, joihin tulee myös verkossa kiinnittää huomiota.

Haastankin jokaisen somessa olevan ihmisen kommentoimaan rakentavaan ja positiiviseen sävyyn ystävän postaukseen tai kuvaan.

Näillä ajatuksilla toivotan jokaiselle ihanaa ja valoisaa joulun aikaa!

Samalla toivon, myös sitkeyttä ja sisua tähän poikkeukselliseen aikaan. Jaksetaan vielä hetki ilman ylimääräisiä fyysisiä kontakteja, jotta voimme tulevaisuudessa taas kerääntyä suurella joukolla kuuntelemaan joululauluja ja nauttimaan joulun tunnelmasta.

Linda Lähdeniemi
Kunnanhallituksen puheenjohtaja

Kuva: Sonja Siikanen

Näytä kuva