A

Matkailija - Tervetuloa Punkalaitumelle!

Punkalaidun kutsuu matkailijan keskelle perinteikästä kulttuurimaisemaa. Punkalaitumen halki kulkeva Taikayöntie on jo itsessään elämys: sen kauniiden mutkittelevien teiden varrella voi nauttia silmiä hivelevistä jokinäkymistä ja vanhoista talonpoikaisrakennuksista. Elinvoimainen ja rakennetun kulttuuriympäristön vuoksi merkittävä kuntakeskusta on oiva pistäytymispaikka kauppoineen ja kahviloineen. Sijaitseepa keskustan liepeillä myös Suomen kaunein kunnantalo. Punkalaidun sijaitsee noin tunnin matkan päästä Tampereelta ja Turusta ja alle kaksi tuntia Helsingistä, siis aivan eteläisen Suomen keskiössä!

Juhannuksena 2016 Punkalaitumelle avattiin uusi keskusaukio, Pietarinaukio, ja rantabulevardi. Aukion maamerkkinä on näyttävä valaistu patsas, Pietari Brahen kynä. Punkalaitumenjoen rantaan kunnostettiin virkistysreitti.

Yli-Kirran kotiseutumuseossa voi tutustua aitoon maalaiselämään 1800-luvun umpipihamiljööstä 1960-luvun maatalouskoneisiin asti. Noin viiden hehtaarin museoalueen sydän on piha-alue, joka on Mauri Kunnaksen Koiramäen esikuva. Kesän kohokohta on Kaikkien aikojen maatalousnäyttely, joka järjestetään vuosittain heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tapahtuman antiin kuuluvat niin puinti- kuin kyntönäytökset, traktoriparaati, hevoskiertoa, kasvivärjäystä, kehräystä, matonkudontaa ja esillä ovat esimerkiksi plankkusaha, klapikone ja pärehöylä. Museonmäellä paistetaan myös kakkoa eli hiivaleipää ulkouunissa, keitetään saippuaa ja punamultamaalia sekä punotaan köyttä ja tehdään riukuaitaa ja pärekattoa.

Suomen kauneimmaksi tanssilavaksi useina kertoina valittu Särkkä löytyy sekin Punkalaitumelta. Järvimaisemassa sijaitseva lava houkuttelee keskiviikkotansseihin pitkienkin matkojen takaa. Tanssikausi on toukokuun lopulta elokuun loppuun. Porttikallion ulkoilualue tarjoaa harrastajille ja ammattilaisille SM-tason hiihto- ja ampumahiihtoreitit, uuden koko perheen luontopolun, 9-väyläisen frisbeegolfradan sekä huikean vuonna 2013 rakennetun maisemanäkötornin. Punkalaitumen keskusta-alueen palveluista mainittakoon 9-reikäinen golfkenttä. Majoituspalveluita löydät mm. Maatilamajoitus Saariselta sekä Koulutintistä.

Punkalaitumella järjestetään aktiivisesti toimintaa ympäri vuoden. Tapahtumakalenterista näet kätevästi mitä, missä ja milloin tapahtuu. Tervetuloa Punkalaitumelle!