A

Lupiininkitkentähanke

Komealupiini on kansallisesti säädetty vieraslajiksi, joka tulee hävittää.

Punkalaitumen 4H-yhdistys sai Kainuun Ely-keskukselta rahoitusta Lupiini-hankkeeseen. Hankkeessa saadaan avustusta nuorten palkkaan lupiinien kitkennässä. Hankkeeseen kuuluu myös omarahoitusosuus, joka tarkoittaa talkootyönä komealupiinin kitkentää. Kun talkoolainen kitkee tunnin lupiinia, saa nuori tehdä kesätyönä lupiinin kitkentää 1,5 tuntia.

Mukaan talkoolaiseksi ja nuorten työllistäjäksi pääsee ilmoittautumalla punkalaidun@4h.fi tai 0401872603 tai täyttämällä oheisen lomakkeen. Mikäli käytät paperilomaketta, toimita täytetty lomake osoitteeseen
Punkalaitumen 4H-yhdistys, Urjalantie 30, 31900 Punkalaidun

Muista ilmoittautua ennen kitkennän aloittamista, jotta osaamme arvioida nuorten työllistymistä. 

Kolmelle ahkerimmalle hankeaikana kitkeneelle talkoolaiselle luvassa palkinto. Hanke ajoittuu vuosille 2022 - 2023. Kitkentäaika on tänä vuonna 22.5. - 23.7.2023.

Kaivattua talkootyötä on lupiinien keräys (juurineen tai kukkien keruu maljakkoon), lupiinien hävitys (jätekeräykseen vieminen tai hävittäminen tynnyrissä polttamalla), lupiinikasvustojen etsiminen, lupiininkitkentäporukan kokoaminen, eli kaikki toiminta, joka johtaa lupiinien hävittämiseen. Kitketyille lupiineille on jätelava Kauppakadun ja Puistokadun risteyksessä sijaitsevalla kierrätyspisteellä. Tyhjennä kitkentäjätteet suoraan keräysastiaan (ei saa jättää esim. muovipussiin).

Lupiinin tunnistaminen: Komealupiinin kukinto on terttumainen ja pitkä, ja se on väriltään useimmiten sininen ja violetti, toisinaan myös vaaleanpunainen tai valkoinen. Komealupiini kukkii yleensä kesä-heinäkuussa, mutta se saattaa jatkaa kukintaa syyskuulle asti. Palko on ruskea ja harvakarvainen. Lehdet ovat pitkäruotiset ja sormilehdykkäiset. Juuristo on voimakas ja haaroittunut.

Ilmoittaudu talkoolaiseksi tai ilmoita talkootunteja