A

webReader-ohjeet

ReadSpeaker webReaderin käyttö

ReadSpeaker webReader muuntaa verkkosivustolle kirjoitetun tekstin puheeksi. Kun muunnat tekstin puheeksi, sinun on helpompi ymmärtää sen sisältämä informaatio, ja voit kuunnella sitä missä ja milloin vain. Näin sisältö on paremmin käytettävissä ja web-sivustolla vierailu on miellyttävämpää. Käyttäjänä sinun ei tarvitse ladata mitään.

Kuinka se toimii?

Kuuntele sisältöä

Napsautat vain Kuuntele-painiketta kuunnellaksesi verkkosivun sisällön:
Kuva Kuuntele-painikkeesta

Näkyviin ilmestyy äänisoitin (katso kuva alla), ja webReader alkaa lukea verkkosivun tekstiä ääneen.
Kuva ohjauspaneelista

Soittimessa voit:

 • keskeyttää lukemisen / käynnistää sen uudelleen
 • pysäyttää lukemisen
 • käyttää kelauspainikkeita siirtyäksesi tekstissä taaksepäin tai eteenpäin
 • säätää äänenvoimakkuutta
 • säätää puhenopeutta
 • sulkea soittimen.

webReaderin ponnahdusikkunat

Jotkin webReaderin toiminnoista, kuten yksinkertaistettu näkymä, suurennettu teksti tai kielen käännös, avautuvat ponnahdusikkunaan. Kaikissa webReaderin ponnahdusikkunoissa on soitto-painike ikkunan sisällön kuuntelemiseksi. Voit soittaa, keskeyttää tai pysäyttää äänen, muuttaa tekstin muotoilua, säätää lukemisnopeutta sekä suurentaa ikkunan lukemisen ja ymmärtämisen helpottamiseksi.

Tekstinvalinnan ominaisuudet

Valitsemalla tekstiä saat käyttöösi osan ominaisuuksista. Valitse sana, virke tai useita virkkeitä. Valitun kohdan viereen aukeaa ponnahdusvalikko. Valitse ponnahdusvalikosta haluamasi toiminto.
Kuva ponnahdusikkunasta

Kuuntele

Kuunnellaksesi tietyn osan tekstiä valitse teksti ja klikkaa sitten viereen ilmestyvästä valikosta Kuuntele-painiketta

Sanakirja

Etsiäksesi sanan sanakirjasta, valitse sana ja klikkaa sitten Sanakirja-painiketta viereen ilmestyvästä valikosta. webReader avaa ponnahdusikkunan, josta näet sanakirjaselityksen valitsemallesi sanalle. Tämä toiminto toimii parhaiten, kun valittuna on vain yksi sana.

Käännös

Kääntääksesi osan tekstiä, valitse teksti ja klikkaa sitten viereen ilmestyvästä valikosta käännös-painiketta. webReader avaa ikkunan jossa voit valita kohdekielen. Käännös näytetään ponnahdusikkunassa.


Ponnahdussoitin

Pikanäppäin: Muuntonäppäin + C

Kuunnellessasi tekstiä näet joskus ponnahdussoittimen, jossa voit aloittaa/keskeyttää kuuntelemisen ja ottaa käyttöön tai pois käytöstä sivun automaattisen vierityksen. Tämä ponnahdussoitin tulee näkyviin, kun webReader-soitin ei ole näkyvissä ja/tai kun automaattinen vieritys on pois päältä.
Kuva ponnahdusikkunasta

Näppäinnavigointi

webReader ja kuuntelupainike aktivoidaan pikanäppäimellä "K". Pikanäppäin "L" aktivoi kuuntelupainikkeen ja aloittaa lukemisen. Useilla webReaderin työkaluilla ja ominaisuuksilla on oma pikanäppäin.

Pikanäppäimet aktivoidaan muuntonäppäimillä, jotka vaihtelevat selaimesta ja käyttöjärjestelmästä toiseen (lista pikanäppäimistä eri käyttöympäristöissä: https://en.wikipedia.org/wiki/Access_key).

Aktivoituaan soittimen käyttäjä voi navigoida soittimen ja työkalupalkin sisällä tab/shit+tab -komentoa käyttämällä sekä aktivoida tietyn painikkeen tai valinnan enter-näppäimellä.

 • Aktivoi kuuntelupainike: Muuntonäppäin + K
 • Aktivoi soitin ja aloita lukeminen: Muuntonäppäin + L
 • Avaa/sulje työkalupalkki: Muuntonäppäin + 1

Yksittäisten toimintojen pikanäppäimet löytyvät alla olevasta valikosta. Jotkut toiminnoista aktivoituvat pikanäppäimillä vain työkalupalkin ollessa avoimena.

Käytä työkalupalkin ominaisuuksia

Klikkaa Kuuntele-painikkeen vasemmassa alakulmassa olevaa laajennuspainiketta, niin työkalupalkki aukeaa (katso alla oleva kuva). Työkalupalkissa on monia hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka on esitelty alla.
Kuva työkalupalkista

Kuva asetukset Asetukset

Pikanäppäin: Muuntonäppäin + S

Klikkaa ja muokkaa webReader sellaiseksi kuin haluat. Esiin tulevassa pop-up-näytössä voit säätää asetuksia, jotka määrittävät, miten webReader näyttää ja lukee sisältöä. Lue eri asetuksista alta. Henkilökohtaiset asetuksesi tallennetaan seuraavia käyttökertoja varten.

Voit muuttaa asetusnäytöllä seuraavia asetuksia:

Korostus

Tekstin korostus käytössä / pois käytöstä

Voit valita, onko korostustoiminto käytössä vai ei.

Korostusvaihtoehdot

Valitse millaisen korostuksen haluat. Vaihtoehdot ovat:

 • sana ja lause
 • vain lause
 • vain sana
 • ei korostusta.

Sanan väri

Valitse väri, jota sanojen korostukseen käytetään niitä luettaessa, tai valitse korostuksen sijaan alleviivaus.

Lauseen väri

Valitse väri, jota lauseiden korostukseen käytetään niitä luettaessa, tai valitse korostuksen sijaan alleviivaus.

Tekstin väri

Valitse korostetun tekstin väri.

Yleiset

Automaattinen selaus

Ota automaattinen vieritys käyttöön tai pois käytöstä. Kun se on käytössä, sivu vierittyy automaattisesti eteenpäin seuraten kuunneltavaa korostettua tekstiä. Automaattisen vierityksen ollessa pois käytöstä näkyviin ilmestyy ponnahdussoitin, josta vierityksen saa takaisin päälle.

Tekstinvalinnan ponnahdusvalikko

Ota käyttöön tai pois käytöstä tekstinvalinnan ponnahdusikkuna, joka ilmestyy näkyviin valittuasi tekstiä.

Palauta oletusasetukset

Palauta kaikki asetukset oletusasetuksiin.

Kuva lue osoittamalla Lue osoittamalla -työkalu

Pikanäppäin: Muuntonäppäin + H

Ota tämä ominaisuus käyttöön tai poista se käytöstä painiketta klikkaamalla. Vihreä piste painikkeessa kertoo, että toiminto on aktivoitu. Kun toiminto on aktivoitu, webReader alkaa lukea kappaletta, jonka kohdalla kursori on. Näin voit kuunnella haluamaasi kappaletta ilman, että sinun pitäisi ensin valita kappale ja klikata sitten Kuuntele-painiketta. Osoittaminen riittää.

 Kuva suurennustyökalu Suurennustyökalu

Pikanäppäin: Muuntonäppäin + E

Ota tämä ominaisuus käyttöön tai poista se käytöstä painiketta klikkaamalla. Vihreä piste painikkeessa kertoo, että toiminto on aktivoitu. Kun toiminto on aktivoitu, webReader näyttää kulloinkin luettavan lauseen sivun alalaidassa suuremmalla fontilla ja korostuksin. Voit käynnistää, pysäyttää hetkeksi tai lopettaa kuuntelun ja suurentaa tai pienentää tekstin kokoa.

Kuva yksinkertaistettu näkymä Yksinkertaistettu näkymä

Pikanäppäin: Muuntonäppäin + V

Tämä työkalu avaa ponnahdusikkunan, jossa näkyy luettava teksti yksinkertaistetussa näkymässä. Myös kuvat näytetään, jos niihin liittyy tekstiä. Klikkaa kuuntele-painiketta kuunnellaksesi sivun sisällön yksinkertaistetussa näkymässä. Voit kuunnella, keskeyttää tai lopettaa kuuntelun, vaihtaa tekstin muotoiluasetuksia, säätää lukunopeutta sekä suurentaa ikkunan lukemisen ja ymmärtämisen helpottamiseksi.

Kuva kohdistin Kohdistintyökalu

Pikanäppäin: Muuntonäppäin + M

Tämä työkalu himmentää tekstin muilta osin kuin hiiren tai sormen osoittamalta alueelta, jolloin käyttäjän on helpompi keskittyä pienempään tekstialueeseen kerrallaan. Sulkeaksesi kohdistimen, paina escape-painiketta tai klikkaa risti-ikonia kohdistimen oikeassa kulmassa.

Aktivoidaksesi (tai lopettaaksesi) näppäin-navigoinnin, kohdistimen näkyessä, paina välilyöntiä. Pieni näppäimistökuvake näkyy tarkennusalueen yläpuolella, kun näppäimistön navigointitila on aktiivinen. Nuolinäppäimiä voidaan käyttää tarkennusalueen siirtämiseen (tai shift + nuolinäppäin nopeamman liikkeen aikaansaamiseksi). Plus- ja miinuspainikkeet muuttavat tarkennusalueen koon.

Kuva mp3 Lataa mp3

Pikanäppäin: Muuntonäppäin + D

Voit ladata klikkaamalla mp3-tiedoston, joka sisältää web-sivun tai valikoituja tekstejä

Ohje

Pikanäppäin: Muuntonäppäin + I

Ohjesivulta saat lisätietoa ReadSpeaker webReaderin erilaisista työkaluista. Lue lisää: https://www.readspeaker.com/fi/solutions/verkkoteksti-puheeksi/readspeaker-webreader/

Vastuuvapauslauseke

Tässä aputyökalussa mainitut visuaaliset ominaisuudet viittaavat ReadSpeakerin vakiokuosiin eivätkä ne välttämättä päde, mikäli webReader-työkaluun on vaihdettu räätälöity kuosi.

webReader 3.2.1 (3.2.1_rev1057-wr)