KESKUSKOULULLA KAIKKI SOITTAVAT JA LAULAVAT

Musajutun ykkönen

- En opeta juurikaan nuotteja, sanoi Punkalaitumen Keskuskoulun ja Yhteiskoulun musiikinopettaja Outi Koivuniemi.

Noilla sanoillaan hän teki näkyviksi sellaisetkin musiikkia rakastavat, jotka eivät koskaan ole oppineet tai halunneet opetella nuotteja. Itsekin tuohon joukkoon kuuluvana pimputtelin pikkutyttönä jo pitkällä punaisessa Aaronin Pianokoulun vihossa, kun kanttori huomasi, etten luekaan nuoteista. Silloin nuoteista luku oli ainut oikea tapa soittaa pianoa, ainakin hänen mukaansa.
Punkalaitumella pianoa soitetaan sointumerkeistä ja nuottien nimien avulla, kielisoittimilla sointumerkeistä ja tabulatuureista lukemalla.

- Tabulatuurit ovat hyvin yksinkertainen tapa soittaa melodiaa nuotteihin verrattuna. Jo ekaluokkalaiset oppivat näppäilemään ukulelella helppoa melodianpätkää, ja siitä taito lähtee kehittymään.

TEHDÄÄN YHDESSÄ

Punkalaitumen koulun musamaailmassa puhutaan yhteissoittamisesta ja toiminnallisuudesta. Outi Koivuniemen tunneilla soitetaan aina koko luokan voimin. Erityisen lämpimästi hän muistaa Keskuskoulun 3. ja 4. luokkalaisten huikeaa edistymistä sekä laulamisessa että soittamisessa. Näille musiikintuntien määrää lisättiin yhdestä kahteen viikkotuntiin.

Alkuvuodesta starttaavat jälleen myös bändikerhot. 8.-luokkalaiset kunnostautuivat soittohommissa mm. rippileirillään. Bändisoitto on parhaimmillaan hyvinkin kurinalaista ja keskittymistä vaativaa. Musiikin myötä opitaan myös ryhmän jäseneksi. Aina ei edes vaadita musikaalisuutta. Enemmänkin tarvitaan keskittymiskykyä, hoksaavaisuutta, sorminäppäryyttä ja kykyä ottaa ohjeita vastaan.

- Koulun juhlat ja muut tilaisuudet ovat työni suola. Stressaankin niistä ja vastaan yksin äänentoistosta. Joulukuun juhlat vaativat veronsa, seuraava koitokseni on vanhojen tanssien äänentoisto. Sitten ollaankin jo kohta pääsiäiskirkossa ja kevätjuhlissa!

INNOLLA UUTEEN HIRSIKOULUUN

Koko kunta odottaa innolla uuden, upean hirsikoulun avautumista.

- Minulla on todella suuret odotukset. Olen saanut olla vahvasti itse mukana musiikkiluokan suunnittelussa. Sain myös tilata uusia soittimia ja äänentoistolaitteita. Luokkaamme tulee mm. digitaalinen mikseri, hyvä sähköpiano, sähkörummut, uudet sähkökitarat, bassot, useita kosketinsoittimia, puisia laattasoittimia ja isoja rumpuja. Alakoululaisetkin pääsevät musatunneille uuteen kouluun. Into on kova!

Uusi musiikkiluokka on kolmiosainen tila, oppilaat voivat siis olla pienemmissäkin ryhmissä. Outi Koivuniemi toivoo akustiikan ja äänieristyksen olevan kunnossa. Esiintymislava avautuu suoraan ruokalaan ja palvelee siten varmasti monenlaisissa tilaisuuksissa.

Mikä mahtaa olla open oma lempigenre?

- Vapaa-aikana en ole ollenkaan aktiivinen musiikinkuuntelija. Työpäivän jälkeen nautin hiljaisuudesta. Musiikkimakuni on aika suppea, eikä aina niin yhteneväinen nuorten kanssa. Räppiin ja nykypoppiin on kuitenkin taivuttava oppilaita motivoidessaan. Kappaleet valitsen oppilaille niin, että ne olisivat helposti soitettavia lauluja. Omia lempibändejäni ovat Ultra Bra, The Ukulele Orchestra of Great Britain ja Steve’n’ Seagulls. Klassinen musiikki on luonnollisesti lähellä sydäntäni. Perustin kolmisen vuotta sitten Tampereen Ukuleleorkesterin, käyn sen kanssa paljon keikoilla. Orkesteri on lajissaan maan suurin, siihen kuuluu lähes 40 aikuista. Laulan myös lauluyhtyeessä. Joogaan, harrastan Pilatesta ja lenkkeilen. Perheeseeni kuuluu mieheni lisäksi kaksi tytärtä ja koira.

Kerro jotain, mitä en huomannut kysyä!

- Olen yksi harvoista ukuleleopettajista. Se on todella hauska, helppo ja monipuolinen soitin! Opetan ukulelensoittoa koulussa ja kansalaisopistossa Tampereella sekä monenlaisilla kursseilla ja työpajoissa pitkin Pirkanmaata ja pitemmälläkin. Kurssini ovat yleensä loppuunmyytyjä. Annan soittotunteja myös kotonani. Silloin ovat käytössä ukulelen lisäksi myös piano, kitara ja rummut. Arkeni on siis täynnä soittoa ja laulua, mikäs sen parempaa!

Lähetätkö terkkuja?

- Ihan ehdottomasti lämpimiä terveisiä molemmille rehtoreille, kollegoille ja oppilaille! Ilman heidän taustatukeaan ja heittäytymistään ei musiikkielämä olisi näin monipuolista ja vireää Punkalaitumen kouluissa.

10.1.2020
Hanna-Mari Kamppikoski