PUNKALAITUMEN UUSI KANTTORI KUTSUU KUOROON

Sari Mäkinen

 Kuplivaa iloa ja intoa, ihania ideoita ja asiantuntijan pitkään pohtimia näkemyksiä . Kaikkea tätä ja paljon muuta sain kokea jutellessani Punkalaitumen seurakunnan uuden kanttorin, Sari Mäkisen kanssa. Hän on aloittanut seurakunnassamme elokuun alussa. Kanttorina hän on toiminut jo vuodesta 2006. Se, että hän sitä ennen toimi päiväkodin johtajana, tuo varmasti lisävipinää myös seurakuntamme lasten musiikkitoimintaan. Musiikki on vahvasti mukana naisen vapaa-ajallakin. Hän on Rauman Kamarikuoron ykkössopraano. 15 vuoden ajan Ypäjän musiikkiteatteri on ollut hänelle ja koko perheelleen rakas harrastus.

- Musiikki ja laulu ovat niin tärkeä osa elämää! Ne ovat myös ihanin osa kanttorin työtäni, ihmisten lisäksi tietysti. Toivon ihan sydämestäni, että nyt on se aika, kun kaikki sellaisetkin, joita kansakoulun korokkeella laulaminen hirvitti, rohkaistuisivat. Meillä seurakunnassa on matalat kynnykset, suuret ikkunat ja ovet avoinna! Tulkaa! Niitä, jotka oikeasti eivät osaa laulaa, on maailmassa todella, todella pieni joukko. Te osaatte, kunhan uskallatte. Laulamaan oppii laulamalla! Kirkkokuoro kokoontuu 30.8. klo 18.30. Ensimmäisenä iltana kahvittelemme ja tutustumme. Sinne ovat lämpimästi tervetulleita kaikki! Lisäksi suunnitteilla on Laitumen Laulajat-ryhmä. Enemmän kuin mielelläni teen myös yhteistyötä mm paikkakunnalla ja lähiseudulla olevien kuorojen ja musiikkiopistojen kanssa. Lapsia kutsun kirkkoon, tulkaa vaikkapa tutustumaan urkuihin. Ties mitä ohjelmaa keksimme teillekin. Yhteistyö koulujen kanssa on tärkeää. Ylipäätään verkostoituminen ja yhteistyö ovat hienoja juttuja, kertoo urkujensa ääressä jo nyt kuin kotonaan istuva Sari Mäkinen.

SUUNNITELMIA JO KESÄÄN ASTI

Seurakunnan Tule kotiin-hanke kosii paluumuuttajia. Hankkeen myötä olen tutustunut moniin potentiaalisiin muuttajiin. Yksi sellainen kertoi, että muuttaisi heti, mutta vaimo ei muuta, sillä Punkalaitumella ei ole oopperaa. Ehdotinkin, että perustetaan tänne ooppera. Ensimmäinen ”puolletaan” kuului jo muutama minuutti siitä, kun ehdotukseni ilmoille heitin. Arvaattekin varmasti, että puoltaja oli tämä tulisieluinen musiikin ystävä Mäkinen.

- Paljon on ideoita ja suunnitelmia. Työnkuva muokkautuu jatkuvasti. Kesään asti on jo alustavia buukkauksia. Esimerkiksi Anu Hälvän kanssa on keskusteltu kesäkonsertista Punkalaitumella. Club For Five esiintyy kirkossa jo 28.10. Se konsertti tulee ohjelmatoimiston kautta. Haluan joitakin isompia satsauksia, mutta arkisen vaelluksenkin on soljuttava eli paljon teen toimitusten lisäksi eri ryhmien kanssa töitä ja yhteistyötä. Persoonalla tätä tehdään ja taatusti paljon uuttakin mukanani tuon.

Jää nähtäväksi, tuleeko paikkakunnallemme ooppera. Se on varmaa, että jos tulee, niin Mäkisellä on näppinsä pelissä. Ja toivottavasti sekin on varmaa, että ehdottaja saa ilmaisen kausilipun. Pitkän uransa aikana Sari Mäkinen on nähnyt paljon murhettakin työssään. Hän lupaa tuoda suruunkin hieman erilaista musiikkia kuin Adagio tai Air. Monipuolisuus on uudelle kanttorille tärkeää. Ja se, että musiikissa kuuluu myös toivo.

- Surussakin musiikki auttaa ja hoivaa, sillä on valtava voima, terapeuttinenkin vaikutus. Musiikki jatkaa siitä, mihin sanat loppuvat. Punkalaitumen kirkossa on hienoa työskennellä. Täällä on aivan erinomaiset urut ja loistava akustiikka. Punkalaitumella Sarilla on toistaiseksi vain muutama tuttava, mutta hän on sosiaalinen ja tutustuu mielellään uusiin ihmisiin ja paikkoihin. Muistakaa, että minua saa hihasta vetää, vaikka sitten kaupassa. Laittakaa sähköpostia tai soittakaa, tullaan tutuiksi. Minulla on seurakunnan musiikkityöstä vastuu, mutta porukalla teemme ja yhdessä. Kuorojanikin johdan ammattimaisella otteella.

Kun lähdin Sarin luota, mietin, että taatusti ammattitaidolla johtaakin, mutta ihan varmasti huumoriakin näihin tuleviin kohtaamisiin liittyy. Eräs viisas pappi sanoi kerran, että ilo ja suru ovat ihan toistensa vieressä. Sitä Sarikin saa työssään kokea päivittäin, ihan koko elämän kirjon.

16.8.2018

Hanna-Mari Kamppikoski