PUUTARHURIN POHDINTAA

Lotta Tuominen

- Kirkko antaa minulle rauhaa ja turvaa. Se edustaa jatkuvuutta, kuvailee suhdettaan kirkkoon Punkalaitumen seurakunnan puutarhuri Lotta Tuominen.

Lotan ja työtovereidensa kädenjälki näkyy hienosti kaikille paikkakunnallemme saapuville. Kaunis ja hyvin hoidettu hautausmaa on saanut kiitosta niin haudalla kävijöiltä kuin lenkkeilijöiltäkin, jotka tapaavat kävellä hautausmaan poikki matkallaan. Puutarhuri on seurakunnassamme kausityöntekijä, hän on tässä työssä 6,5 kuukautta vuodessa. Sinä aikana hän toimii esimiehenä 7-8 kesätyöntekijöille sekä  seurakuntamestarin sijaisena. Kuntouttavassa työtoiminnassakin olevia työskentelee hautausmaalla. Hautausmaan koko on kolme hehtaaria, hoitohautoja on 530.

- Olen ollut nyt kaksi vuotta Punkalaitumen seurakunnassa ja viihdyn erinomaisesti. Viheralan töitä olen tehnyt yli 20 vuotta. Suomessa puutarha-alan kulttuuri on nuori ja paljon on muuttunut näidenkin vuosien aikana. Sekä ilmasto että ihmisten asenteet ovat erilaiset. Uusia kasvitauteja ja tuholaisia on valitettavasti saapunut maahamme ihmisten tuomissa kasveissa. Erikoiset kasvit ja kukat ovat ruvennet menestymään, kertoo tämä kaikista seurakunnan kiinteistöistä viheralueineen vastaava nainen.

IHMISET PARASTA

Kun Lotalta kysyy, mikä on hänen työssään parasta, ei hän kauan pohdi.

- Ihmiset! Työkaverit ovat ihan mahtavia samoin kuin asiakkaat, omaiset! Tietysti olen myös hyvin onnekas, kun saan tehdä töitä näin kauniissa ympäristössä. Hautausmaa on myös sellainen paikka, missä omaisten on helppo lähestyä minua. Kuuntelu kuuluu isona osana työhöni, monta asiaa olemme jakaneet. Omaisilta saan myös puhelinsoittoja.

Lotta naurahtaa kertoessaan, miten alan työntekijöillä on vuosirytmi vähän päälaellaan. Kuten kasveillakin, lisääntyy heilläkin vauhti keväisin. Hautausmaakin painuu talvilepoon syksyn puhteiden jälkeen. Puutarhurin työ on monipuolista, elävässä luonnossa työskentely inspiroi Lottaakin.

- Isot, vanhat puut ovat kauniita, mutta työmääräähän ne lisäävät ja lahotessaan ne voivat olla vaarallisiakin. Puustoa poistetaan, mutta sitä tulee kuitenkin myös lisää. Viime viikolla istutimme kaikkiaan 35 puun alkua, joissa oli toistakymmentä eri lajia. Kovasti nautin luonnon parissa. Leikkokukat eivät ole lainkaan minun juttuni. Kukat ovat kauneimmat luonnossa.

PUNKALAIDUN HIENO KUNTA

Lotan perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta sekä koira ja kaksi kissaa. He asuvat Metsämaalla ja tänä vuonna Lotta on ensimmäistä kertaa seurakuntavaaleissa ehdokkaana Loimaan seurakunnassa.

- Elämämme on tällä hetkellä Metsämaalla, mutta Punkalaitumesta minulla on vain hyvää sanottavaa. Sekä työssä että vapaalla täällä on otettu todella hienosti vastaan. Tuli heti ensimmäisestä vierailusta sellainen tervetullut-tunne.

19.10.2018

Hanna-Mari Kamppikoski