URHEILUMIES HOITAA SEURAKUNNAN TALOUTTA

Manu Löytty

 Manu Löytty on työskennellyt Punkalaitumen seurakunnassa vuodesta 2011. Hänen työtehtävänsä talouspäällikkönä ovat moninaiset.

-        Työnkuvaani kuuluu, että tuon talouden realiteetit esiin sekä seurakunnan luottamushenkilöille että työntekijöille. Talous ja henkilöstöasiat ovat tärkeitä osa-alueita työssäni, mutta hoidan myös haudanhoito- ja hauta-asiat, viestintä- ja hankeasiat, hallinto- ja kiinteistöpuolen sekä asiakaspalvelun ja virastonhoidon. Jäsentemme ja omaisten kanssa hoidan niin kasteeseen, häihin kuin hautajaisiinkin liittyviä asioita. Kolmisenkymmentä kokousta minulla on neuvoston, valtuuston ja työryhmien kanssa vuosittain. Sihteerinä toimin kirkkoneuvoston, kirkkovaltuuston ja kiinteistöryhmän kokouksissa.

Manu on kylillä totuttu näkemään joko polkupyöräillen tai skootterilla liikkuen. Hän harrastaa lentopalloa, sählyä, kuntonyrkkeilyä, kajakkimelontaa ja avantouintia. Ehkä suuri määrä liikuntaa on syynä siihen, että hänet on totuttu myös näkemään hymy huulilla ja aina ystävällisenä.

Talousasioista, kun puhutaan niin usein nykyisin puhutaan synkin mielin ja voivotellen, mutta Manu Löytty näkee työssään paljon hyvää.

-        Ensinnäkin minulla on hemmetin hyvät työtoverit. Työni on taatusti erilaista joka päivä ja haasteita riittää. Aika harva saa työskennellä näin upeassa ympäristössä vehreän luonnon ympäröimässä, vuonna 1897 valmistuneessa Pappilassa. Kyllähän sekä hyvä työilmapiiri että ympäristö ovat tärkeitä tekijöitä viihtyvyydessä, ne antavat puhtia työhön. Talouspuolella menokurin on oltava tiukka. Kun tulot ovat rajalliset, täytyy menot sopeuttaa sen mukaan. Seurakunnassamme kiinteistöjen ylläpito syö leijonaosan varoista. Kaksi kertaa vuodessa saan työssäni huudahtaa kovalla äänellä ja riemuiten ”Yes!” Se on silloin, kun talousarvio ja tilinpäätös on hyväksytty, hän naurahtaa.

PALJON VARTIJANA

Upean kirkon, Pappilan ja seurakuntatalon lisäksi Punkalaitumen seurakunta omistaa suuren Leirimajan Vehkajärven rannalla sekä kolme keskusta-asuntoa. Leirimajaa vuokrataan kesäaikaan vaikkapa sukujuhlia varten tai yhdistysten käyttöön, tällä hetkellä keskusta-asunnot ovat kaikki vuokralla. Metsää seurakuntaan on hankittu 60-luvulla, hehtaareita on nykyään 240.

-        Hallinnoin kiinteistöjä ja minuun voi ottaa yhteyttä, jos Leirimajan vuokraus kiinnostaa.

Kovaa vauhtia muuttuvassa maailmassa, tuntuu hyvältä kuulla, että Manu on päättänyt jatkaa tärkeässä tehtävässään.

-        Jos Luoja suo niin olen ajatellut jatkaa tämän valtuustokauden työssäni. Vuoteen 2022 siis, vaikka eläkepäivät jo kolkuttavatkin ovella.

Suomessa on nelisensataa seurakuntaa. Jokaisessa niistä keskustellaan jäsenmääristä. Löytyn mukaan seurakunnan hallinnoima Tule kotiin –hanke startattiin juuri siksi, että seurakuntaan saataisiin uusia jäseniä.

-        Olihan hankkeen saaminen seurakuntaan hieno juttu. Hanke pyrkii tuomaan kirkkoa lähemmäksi kansaa, alentamaan kynnystä astua kirkkoon. Kun vielä kunta on hankeyhteistyössä isosti mukana, on onnistumisen mahdollisuuksia yhä enemmän. Näkyvyys on parantunut huimasti jo näiden hankkeen ensimmäisten kuukausien aikana.

Puuhakkaan ja aikaansaavan miehen neljä aikuista lasta ovat jo lentäneet kotoa. Vaimonsa kanssa Manu nauttii toistaiseksi ainoan lapsenlapsensa oivalluksista.

-        Poika kertoi juuri, että on puolikahdeksan ikäinen.

Hankevetäjänkin mielestä tuolla tavalla määritelty ikä on paljon selkeämpi kuin seitsemän ja puoli vuotta. Lähden Manu Löytyn työhuoneesta hymy huulilla. Sellaisena hyvän tuulen tuojana olen hänet oppinutkin tuntemaan. Vaikka asiat ovat välillä ikäviä ja vakavia – ja kiire painaa, riittää Manulta iloa, myötätuntoa ja huumoria.

5.2.2019

Hanna-Mari Kamppikoski

Kuva: Manu lähtee usein Pappilan jättikuusien juuresta pyörällään seurakunnan asioita hoitamaan. Tosin ei kovin usein lumimyräkässä.