LÄHETYSKAHVILA PALVELLUT JO KOLME VUOSIKYMMENTÄ

Valokuva: Punkalaitumen seurakunnan nykyinen lähetyssihteeri Leena Nikkanen (vas.) sekä entiset lähetyssihteerit Marja Uotila ja Ulla Vesamäki

 Kahvikuppi poikineen on täytetty seurakuntamme lähetyssihteereiden ja vapaaehtoisten toimesta, kun kurkkaa Lähetyskahvilan historiaan. Tänä vuonna tuo tuikitärkeä kohtaamispaikka täyttää nimittäin jo 30 vuotta! Lähetyssihteerit ovat tunnetusti nopealiikkeistä sakkia, joten tunsin itseni kovasti onnekkaaksi, kun sain kohdata seurakunnan kolme lähetyssihteeriä samanaikaisesti.

-        Onhan näiden vuosien saatossa paljon muuttunutkin, mutta yksi on ja pysyy. Ihmisellä on tarve yhteyteen. Meidän Lähetyskahvilamme on silläkin tavalla täysin sama kuin ennen, että hengeltään se ei ole muuttunut, mahtava fiilinki siellä on aina vaan. Tänäkin päivänä siellä on niin hieno tunnelma. Parhaimmillaan ehkä 140 on käynyt juomassa kupposen päivän aikana, mutta kyllä meillä nykyäänkin noin sata henkilöä käy joka kerta, kertoili alusta lähtien toiminnassa mukana ollut Ulla Vesamäki.

MUSAA JA VIERAITA

Ullan tytär Leena Nikkanen pyörittää Lähetyskahvilaa nykyään, hänellä on suuria suunnitelmia juhlavuodeksi.

-        Livemusaa on tarkoitus tuoda kahvilaan tänä kesänä. Pystytämme kojumme kahdeksan kertaa kesä-heinäkuussa ja Lähetyskahvila on 6.6. lähtien avoinna torstaisin klo 8 – 12. Muutakin ohjelmaa on luvassa. Lähettiperheemme Juhaninmäet saapuu kahvilaan to 13.6. ja 20.6. on kirkkoherra Irina Kaukinen juhannuksen kunniaksi pystyttämällämme Lättytorilla mukana, kertoili Leena, joka on viidettä vuotta vastuussa seurakunnan lähetystyöstä.

Vuonna 1989 perustettu Lähetyskahvila on ollut tärkeä kohtaamispaikka punkalaitumelaisille, mutta myös mökkiläisille ja kesävieraille. Entisille lähetyssihteereille Ulla Vesamäelle ja Marja Uotilalle syttyy silmiin ihmeellinen loiste, kun he muistelevat menneitä vuosia. Niitä aikoja, kun seurakuntatalolla keiteltiin kahvit ja juoksutettiin sitten torille. Nykyisin torin kupeessa oleva Toimintanurkka on helpottanut kahvilan toimintaa huomattavasti.

-        Olihan torilla melkoinen vilske aikoinaan. Myyjiä oli paljon ja kävijöitäkin runsaasti, mutta hienosti Lähetyskahvila on pintansa pitänyt näiden vuosien ajan. Kahvila perustettiin aikoinaan siksi, että seurakunta ja lähetystyö halusi tulla ihmisten pariin. Kahvittelu on suomalaiselle luontainen tapa kohdata toinen ja siinä samalla saamme yhdessä auttaa lähetystyötä. Sadekelillä on ollut hankalampaa, mutta olisiko vain yhden ainoan kerran, kun emme kojua pystyttäneet. Moni lukuisista vapaaehtoisistamme on valitettavasti jo menehtynyt. Niin moni on ollut talkoissamme mukana vuoden aikana, ettei millään pysty kaikkia tärkeitä nimeltä mainitsemaan. Onhan tämä hieno tapa olla yhdessä. Mikään muu ei näin aamusta vedä näin paljon väkeä yhteen kuin Lähetyskahvilamme, sanoivat naiset.

MAIDOLLA VAI ILMAN

Leena Nikkanen kertoo jo aika hyvin muistavansa kävijät, vaikka uusiakin joka kerta paikalle saapuu.  

-        Kyllä aika hyvin on painunut mieleen, kuka juo kahvinsa mustana ja kuka tarvitsee maitoa. Erityisesti vakikävijät ovat todella tärkeitä meille. Ja tietty myös se, että nauru raikaa usein kahvilassamme. Siellä vaihdetaan kuulumiset, muistellaan menneitä ja tullaan yhteen. Kahvi ja pulla maksavat kolme euroa. Sen lisäksi myymme arpoja. Arpavoittoja otamme mielellään vastaan, kuten myös leipomis- ja myyntiapua!

Kaksi edellistä lähetyssihteeriämme muistelevat naurahtaen muitakin lähetystempauksiaan seurakunnassa.

-        Järjestimme Orjamarkkinatkin. Löysimme dokumentteja siitä, miten sorakuorma (nuppikuorma) huutokaupattiin 200 markalla ja possun paloittelu 100 markalla.

JUMPPAA JA MYYJÄISIÄ

Kekseliäs nykyinen lähetyssihteerimme kertoi myös kesän lähetysjumpasta, joka alkaa 7.5. klo 18 ihanassa, vehreässä Pappilan puistossa. Leena hoitaa lapsiparkkia, jotta vanhemmat pääsevät jumppaamaan. Nämä tiistaijumpat järjestetään touko- ja elokuussa klo 18. Toukokuussa luvassa on mm Lavista, Asahia ja Musajumppaa. Vapaaehtoinen maksu menee suoraan lähetystyölle. Satu Toivonen, Hanna Okkeri, Anni Koskinen ja Mallu Saarinen ovat lupautuneet vetäjiksi ja mukaan mahtuvat sekä naiset että miehet. 26.10. on suunnitteilla myös Diakonia- ja lähetysmyyjäiset.

Nämä kolme lähetyssihteeriä eivät ole vain keksineet kaikille yhteistä, monipuolista toimintaa paikkakunnallamme. He ovat myös vapaaehtoisina olleet keräämässä varoja lähetystyöhön niille ihmisille, joilla ei ole aina edes puhdasta vettä juotavaksi. Viime kesänä pelkästään Lähetyskahvila keräsi lähetystyöhön noin 2 500 euroa. Tämä iso potti on lähetysmaissa paljon suurempi summa kuin meillä kotimaassa.

Lähde mukaan toimintaan! Ota yhteyttä lähetyssihteeri Leena Nikkaseen 040 560 2245, jos haluat lahjoittaa arvontavoittoja, olla mukana leipomassa tai auttamassa Lähetyskahvilassa. Jokainen käsipari on tarpeen! Tule mukaan auttamaan! Tule hörppäämään kupponen kuumaa kesä-heinäkuun Lähetyskahvilaan!

24.4.2019

Hanna-Mari Kamppikoski