PAPPINA PUNKALAITUMELLA

 - Olen työskennellyt pääkaupunkiseudulla koko ikäni, halusin kokea maalaisseurakunnan. Yhteisöllisyys ja talkoohenki ovat maalla voimissaan. Saarnani tulevat olemaan sydämen tasolla, yritän elää itse niitä myös todeksi. Riitämme Jumalalle kuitenkin myös keskeneräisinä, juuri tällaisena kuin olemme. Ehkä haastavinta on papin työn vaihtelevuus, käymme yhdenkin työpäivän aikana läpi koko elämänkaaren ilosta suruun, syntymästä kuolemaan. Kovasti toivon, ettei kiireen tuntu näkyisi, että olisi oikeasti aikaa kohdata ihminen. Se on minusta kaikista tärkeintä pappina. Ihmisen kohtaaminen, vierellä kulkeminen. Niitä kohtaamisia tulee kaikkialla: kaupassa, kirkkokahveilla, lenkillä. Ei siis vain kirkossa. Työajattomaan työhön ja reissaamiseenkin olen jo tottunut aiemmissa työpaikoissani. Ehkä eniten toivon, että voisin olla sellainen pappi, johon seurakuntalaiset voisivat tukeutua.

Anna Markkanen vihitään papiksi Tuomiosunnuntaina 24.11. Ennen sitä hän ei voi hoitaa toimituksia ja toimittaa ehtoollista, mutta kylläkin kaikkea muuta seurakunnassa.

- Virkani on määräaikainen vuoden 2020 loppuun ja se on myös 50-prosenttinen eli olen kaksi viikkoa töissä, kaksi vapaana. Olen nyt saavuttanut unelmani, valmistunut teologiksi. Tätä ennen olen elänyt hyvinkin suorituskeskeistä elämää. Haluan nyt rauhoittaa elämän rytmiä ja kasvaa pappina. Minulla on kollegiaalinen tuki, ihana työporukka ja tietysti Jumala! Ei mene päivääkään, että kokisin kulkevani yksin.

Miten kutsuisit kirkkoon heitä, jotka eivät kynnystä aikoihin ole ylittäneet?

- Tule rennosti mukaan. Kirkossa ei tarvitse suorittaa! Täällä on tilaa levätä Herrassa. Ihan yhtä hyvin kirkkoon voi tulla yksin kuin ystävän tai perheen kanssa. Kaikki ovat sydämellisesti tervetulleita.

Entä kirkosta eronneet tai eroa miettivät? Mitä sanoisit heille?

- Mieti vielä, tutki sydäntäsi. Kirkko on osa perintöämme, osa identiteettiämme. Maallinen mammona ei tee onnelliseksi ihmistä, ei suo rauhaa. Se tuo sydämeen onton tunteen. Tämän päivän Suomessa on vallalla jonkinlainen omavoimaisuus. Uskotaan, ettei tarvita Jumalaa. Minä yksin en vaan valitettavasti riitä elämässäni! Kannattaa myös tutustua siihen yhteiskunnalliseen työhön, mitä kirkko tekee. Esimerkiksi perheneuvottelu, diakonia-apu, lukuisat eri-ikäisten kerhot ja ryhmät ovat äärimmäisen tärkeitä kirkon tarjoamia palveluita.

Mitä usko on?

- Usko on luottamusta Jumalaan. Elo maan päällä ei ole aina helppoa, mutta johdatuksessa on helppo kulkea. Kun Jumala kutsuu, hän tekee työnsä myös loppuun.

====

Valokuva: "Minä tahdon kuulla, mitä Herra Jumala puhuu", lukee Punkalaitumen kirkossa Anna Markkasen yläpuolella. Hän toivoo, että kirkkosali täyttyisi kuulijoista. Ihan kaikki ovat sinne lämpimästi tervetulleita.

13.9.2019
Hanna-Mari Kamppikoski