PIKKUPAKKO PÄÄSTÄ PUNKALAITUMELLE

Mitä enemmän saan kuulla ihania tarinoita Punkalaitumelle muuttaneilta sitä varmemmaksi tulen siitä, että tämä paikkakunta aiheuttaa riippuvuutta. Jokainen jututtamani on kertonut siitä, miten täältä ei voi olla pois. Joskus muualle päätyessä, on aina kova kiire kotiin.

Lähes koko elämänsä pääkaupunkiseudulla viettänyt Hannulan perhekin nauttii silminnähden olostaan ja elostaan Punkalaitumella. Tasan kymmenen vuotta sitten pariskunta hankki kunnasta mökin. Kun seutu veti magneetin lailla puoleensa, ei auttanut kuin muuttaa.

-        Ihan kaiken vapaa-aikamme vietimme Punkalaitumella. Ajoimme tänne pieniksi vapaahetkiksikin. Tännehän sitä kaipasi jatkuvasti, naurahti Tarja rapsutellessaan Hoppua ja Wattia – suurikokoisia, mutta erittäin ystävällisiä koiriaan.

Kymmenen vuotta sitten Hannulat olivat jo käyneet Punkalaitumella katsastamassa erään mökin, mutta kaupan kariuduttua he palasivat Helsinkiin. Jo samana iltana he olivat jälleen seutuvilla, sillä Koskioisilta oli löytynyt jotain ainutlaatuista ja ihanaa. Sitä 1928 rakennettua mökkiä he ovat nyt kunnostaneet ja hellästi vaalineet.

-        Meillä oli siinäkin mielessä ihan uskomaton tuuri, että saimme mökillä huippunaapurit: Ilkka ja Arto Marttila ovat olleet monessa apuna ja tukena, ystävinä. Teuvo Sillanpäänkin tapasimme heti alkuaikoina ja hänkin on ollut monenmoisessa meitä auttamassa. Juuri meille sopiva, viihtyisä asuntokin löytyi hienosti remontoidusta 1800-luvun vanhasta Pappilasta, Erkkiläntalosta. Samaa hienoa yhteisöllisyyttä olemme kyllä saaneet kokea kaikkialla Punkalaitumella. Ehkä se on juuri se paras juttu tässä kunnassa – se yhteisöllisyys, pohtii Markku Hannula.

MOKOMA SYNTYY

Kun kaipuu Punkalaitumelle kävi liian kovaksi, päättivät kesämökkiläiset muuttaa paikkakunnalle kokonaan. Markku on toiminut ikänsä esimiehenä ravintoloissa ja Tarja yrittäjänä sekä kaupanalan isoissa ketjuliikkeissä. Kolmisen vuotta sitten he perustivat Punkalaitumelle Mokoma-nimisen lounaskahvilan.

-        Täällä on yrittäjänä hyvä olla. Oikeasti tuntee, että kannustetaan ja tuetaan. Kunnanjohtaja on pätevä, hänellä on ammattimainen ote ja hyvä suhtautuminen yrittäjyyteen. Itse olen Naisyrittäjissä, yhdessä toimimme Punkalaitumen Yrittäjissä. Joitakin liikehuoneistoja kävimme katsomassa, mutta kyllä tämä nykyinen tilamme samassa rakennuksessa K-Marketin, Postin ja Apteekin kanssa on erittäin toimiva. Meillä on erinomainen yhteistyö kaupan kanssa ja naapurisopu kaikkien toimijoiden kanssa pelaa hienosti.

Ruuhkaisesta, vilkkaasta Helsingistä maalle saavuttuaan, löysi pariskunta rauhan.

-        Punkalaitumella kaikki toimii niin vaivattomasti ja luontaisesti. Asioista ei tarvitse vääntää. Ehkä meissä molemmissa on koko iän piillyt maalainen, vaikka kaupungissa juoksimmekin tukka putkella pitkää päivää. Täällä muistin elävästi ne lapsuuden kesät, kun painoimme täyttä laukkaa mummolaan ja puettiin sinne saavuttuamme samantien rönttävaatteet päälle. Silloin sitä ihminen oikeasti eli, muistelee Markku.

Tätä onnellista pariskuntaa katsellessa ei voi kuin hymyillä. He kiittelevät vuolaasti mukavia asiakkaitaan, naapureitaan, yhteistyökumppaneitaan ja punkalaitumelaisia kautta linjan. Minäpä kuitenkin epäilen, että yksi tärkeä syy heidän mukavaan elämäänsä ovat he itse. Heidän asenteensa. Sitähän on ihan tutkittukin, miten kiitollisuus onnellistaa. Tässä pariskunnassa näkee konkreettisen esimerkin.

Mokoma-ravintolassa tarjotaan lounasta, mutta aamuvarhaisellakin sieltä saa suuhunpantavaa. Markku työskentelee kuusi päivää, Tarja viisi viikossa. Heillä on selkeä työnjako: Markku hoitaa lämpimät ruuat, Tarja salaatit. Tärkeää pariskunnalle on se, että tarjottavana on hyvää, tavallista ruokaa. He kuitenkin pyrkivät myös siihen, että ruokailu olisi asiakkaalle pieni elämys. Ei vain mahan täyttämistä. Hannuloilla on myös catering-yritys. Hekin ovat Tule kotiin-talkoissa mukana sillä tavalla, että lupaavat jokaiselle uudelle kuntalaiselle ilmaisen lounaan. Aika hieno keino tutustuttaa tulokas Punkalaitumeen!

IDEOITA, VISIOITA

-        Me haluamme toimia yrittäjinä, koska uskomme tähän kuntaan ja sen mahdollisuuksiin. Minulla on jo verkot vesillä, uusikin yritys siis suunnitelmissa. Tyhjät liikehuoneistot kannattaisi vuokrata, nykyisin ei enää välttämättä haluta ostaa niitä. Hyvä olisi myös saada pitäjän pääväylä ja Vesilahdentie kuntoon. Valaistuksenkin kuntoon laittaminen liikehuoneistojen läheisyydessä tuo turvaa. Käsityöputiikki sopisi hyvin tänne, kuten moni muukin yritys. Asiakkaille on kuitenkin tärkeää, että liike on säännöllisesti avoinna, miettii Tarja.

Pariskunta on selkeästi löytänyt oman juttunsa elämässä. Oman kotikuntansa. Onko heillä aikaa viettää lomaa?

-        Loma? Nyt ei kuulu, nauraa Markku.

Yrittäjänä ei niin vain voi ottaa itselleen sijaista, mutta he ovat keksineet toimivia ratkaisuja.

-        Teemme vuorotellen lyhyempiä päiviä ja sunnuntait ovat aina vapaat. Koirien kanssa pääsee hyvin irti työasioista. Kun työ on mieluisaa, jokainen päivä erilainen ja asiakkaat mukavia, niin ei voi valittaa!

18.7.2018

Hanna-Mari Kamppikoski