MONTA ILOISTA RAUTAA TULESSA

Jukka Saarinen

"Onnellinen ihminen luo ja ideoi," sanoin Jukka Saariselle keskusteltuamme hänen lukuisista ideoistaan, joista kaikki liittyivät ymmärrettävästi Punkalaitumeen. Punkalaitumen poikia kun on. Sekä Saarinen että jo kouluaikojen kaverinsa Pekka Virtanen ovat ensimmäisten joukossa olleet Tule kotiin -talkoissakin. Siksi tuntuikin melkoisen mukavalta kuulla, että molemmat kotiseutuihmiset ovat myös silmäilleet paikkakuntamme vapaina olevia koteja. Eihän sitä tiedä, vaikka heistäkin vielä paluumuuttajia kehkeytyy.

-        Tuorein aikaansaannokseni on kaksi Toivo Kärjen sanoittamaa sävellystä; ”En voi enempää” ja ”Tyttökin tahtoa saa”. Sanoitin ne ja Tarmo Riutan sovittamana ne näkevät nyt ensi kertaa päivänvalon cd-levyllä. Tule kotiin –hankkeellekin tein oman laulun. Katsotaan, miten sen kanssa edetään, kertoi Saarinen.

Hankkeelle tehty laulu taitaa olla melkoisen harvinaista. Kenties Tule kotiin on maailman ensimmäinen hanke, jolle on kauniisti sanoitettu kappale. Ihan mahtavaa! Kiitos! Katsotaan tosiaan, mitä paikkakunnan musiikkitaiturit saavat tuosta ainutlaatuisesta laulusta aikaiseksi. Aikamoisen liikuttuneena laulua Jukan laulamana kuuntelin.

SANOJA, SANOJA

Jukka Saarisen elämään ovat aina kuuluneet sanat. Niistä hän onkin rustannut jos jonkinlaista. Takana on monia toimittajavuosia sekä Lauttakylä-lehdessä että Turun Sanomissa. Viimeksi mainitussa hän on yhä kolumnistina. Hän avustaa eläkepäivinään monia muitakin julkaisuja, mm Raision seurakunnan julkaisua, Kurkijokelainen-sanomalehteä ja Turun Punkalaidun-seuran julkaisua. Laulunsanoituksia hän on luonut toistasataa. Niistä on yltänyt jokunen jopa Euroviisuihin ja Tangomarkkinoille.

-        Kirjoja olen kirjoittanut kymmenkunta ja nykyisin minulla on oma ”Sanarakas”-niminen kustantamo. Punkalaidun on tietysti usein mielessäni ja monenlaisia ideoita olen kehitellyt itsekseni ja vanhojen ystävieni kanssa. Muillakin on monenlaista muhimassa, mutta talkootyötä ja kaikkien panosta kuitenkin tarvitaan, kun uusia juttuja toteutetaan. Mm Sulo Uuton elämästä ja upeista valokuvista on kehitteillä useampaakin mielenkiintoista. Oman Kissa Kipitin-kirjani olen ajatellut lahjoittaa ensi syksyn uusille ekaluokkalaisille, toivottavasti hanke on mukana niitä ojentamassa. Punkalaitumelle sopisi erinomaisesti esimerkiksi valokuvapelikortit, maisemakortit ja joulukalenteri. Uusi koulu voitaisiin hyvästellä vaikkapa vanhanaikaisten hippojen kera. Musasta voisivat vastata esimerkiksi The Vintage Group ja Tangopojat. Muitakin vanhoja ja nykyisiä kokoonpanoja Punkalaitumella on. Entisten nuorten tapaamista telttailuineen päivineen on puuhattu jo pitkään Särkkään. Kyllähän tänne sopisi loistavasti myös PUNK-festari. Laitetaan yhdessä toimeksi! Yhdistyksiä ja yksityisiä tarvitaan mukaan, yhdessä saamme vaikka mitä aikaiseksi! 

Punkalaidun inspiroi. Täällä luovuus pääsee valloilleen. Yhdessä eläen, tehden ja kokien yhteisöllisyys vahvistuu ja onnellisuus kasvaa. Lähtiessään Jukka Saarinen antoi kasan kirjojaan arvottavaksi. Tässäpä meille hyvä esimerkki siitä, että lahjojaan tulee käyttää iloksi myös muille.

10.1.2019

Hanna-Mari Kamppikoski