RETROILEVA ELOKUVAFESTIVAALI KUTSUU PUNKALAITUMELLE

Valokuva: Elokuvafestarin ja Työväentalon tulisielut Jouko Valonen, Irma Rantanen ja Jouko Mäkelä

Punkalaitumen Mäenpään Työväentalo järjestää yhteistyössä Huhtamo International Filmifestivaalin kanssa heinäkuussa mahtavan Retrofestarin upeine filmeineen. Kaiken kaikkiaan yhdeksän ihanaa leffaa näytetään kesäisen viikonlopun aikana. Merkitsethän jo kalenteriisi 19.-21.7? Silloin pääsee nimittäin hifistelemään ja fiilistelemään upeassa ja ainutlaatuisessa Työväentalossa. Sanotaan nyt näin, että Muhoksen Mimmillekin juuri sopivassa miljöössä! Mimmi on yksi festivaalilla näytettävistä elokuvista.

-          Filmit ovat 35-millisiä ja kestävät noin 1,5 tuntia. Niitä näytetään kahden tunnin välein, jotta kelaaminen onnistuu. Väliaikamusiikkia soitamme ja perinteisesti hyvin runsas buffettimmekin on avoinna. Nämä herkut taikoo Katja Multanen. Elokuvatoimikuntaan ovat kuuluneet Irma Rantanen, Mikko Elomaa ja Jouko Valonen. Hienosti on yhteistyö sujunut myös Huhtamo IFF:n kanssa, kertoi yksi tulisieluista, Jouko Mäkelä.

Tämä samainen toimikunta on häärinyt viimevuosina ahkerasti Työväentalon hyväksi. Eikä vain Työväentalon hyväksi, vaan myös koko kunnan kulttuuriperinnön hyväksi. Samalla on tähän ihanaan rakennukseen syttynyt uudenlaista elämää ja olemme jo nähneet monenlaisia kulttuuripläjäyksiä. Lisääkin on tulossa.

-          Kunnan kanssa olemme solmineet sopimuksen yli 55-vuotiaille järjestettävästä kulttuurista. Ihan mukavasti tapahtumissamme on väkeä ollut ja Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston tuella pystymme nyt järjestämään myös tämän elokuvafestivaalin. Liikuntarajoitteisille olemme myös saaneet luiskan valmiiksi. Ihan kaikki ovat festareille tervetulleita. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki elokuvat ovat myös lapsille sopivia, iloitsivat toimikunnan jäsenet.

Tällä porukalla on monenlaisia palloja ilmassa, ideoita mielessä. Talkoisiin toivotaan myös uusia ahkeria kuntalaisia. Nyt kaikki ajatukset ja voimat on suunnattu elokuvafestarin toteutukseen, mutta tulevaisuuttakin jo hieman raotetaan.

-          Vuosi 1944 oli oikea kultavuosi Työväentalon elokuvailloissa. Tuolloin ostettiin peräti 34 141 lippua! Nytkin nähtävään Kulkurin valssiin myytiin aikoinaan 6 000 lippua. Jonoa oli silloin koko mäellinen, ihan tielle asti. Ehkä emme festareille ihan noin isoa joukkoa saa, mutta autot kannattaa kuitenkin jättää joko kotiin tai isolle tielle. Huittisista on festarille suunnitteilla bussikuljetuskin. Syyskuussa Työväentalolle tulee ukrainalainen naisten kansanlauluyhtye. Silloin on siis luvassa naislaulantaa ja riittilauluja. Martti Heikkilän ja Turkka Malin ”Suuria ja pieniä tarinoita Suomesta”-konsertin järjestämme syyskuun lopussa ja Vuoden 2019 kansanmusiikkiyhtyeeksi valittu pelimannityttöbändi ENKEL saapuu Punkalaitumelle marraskuussa.

Kysyimme aiemmin hankesivulla, minkä ikäinen elokuvaprojektori Bauer B5 on ja miten monta elokuvaa festivaalin aikana esitetään. Projektori on vuodelta 1938 ja se on ostettu Punkalaitumelle vuonna 1941 helmikuussa. Se kutsutaan siis nyt festivaalin aikana eläkepäiviltään takaisin töihin. Tällä vanhalla koneella näytetään lauantain elokuvat. Projektori ja konehuone ovat alkuperäisessä kuosissaan. Kaikkiaan yhdeksän elokuvaa esitetään festivaalilla.

PUNKALAITUMEN ELOKUVAFESTIVAALIN ELOKUVAT:

Perjantai 19.7.2019

12:00 Oho, sanoi Eemeli

14:00 Muhoksen Mimmi

16:00 Tulitikkuja lainaamassa

 

Lauantai 20.7.

 

15:00 Projektorihuoneeseen vierailumahdollisuus

16:00 Kaunis Veera

18:00 Projektorihuoneeseen vierailumahdollisuus

19:00 Kulkurin Valssi

 

Sunnuntai 21.7.

 

10:00 Pekka ja Pätkä miljonääreinä

12:00 Radio tekee murron

14:00 Rovaniemen markkinoilla

16:00 Juurakon Hulda

 

Lippujen hinnat:

Punkalaitumen passi, yhdenpäivän elokuvat 12 euroa

  • Koko festivaali, kaikki elokuvat 30 euroa
  • Yksi lippu Mäenpäässä eläkeläisille 5 euroa
  • Alle 15-vuotiaat ilmaiseksi
  • Bussikuljetus festaripaikkojen välillä on ilmainen.

28.6.2019

Hanna-Mari Kamppikoski