A

HIRSIKOULU, KURAATTORIN VIRKA, MAKSUTTOMAT HARRASTUKSET UPEA KÄDENOJENNUS ETENKIN LAPSIPERHEILLE PUNKALAITUMELLA

- Anteeksi, mutta nyt kovasti naurattaa. Kun kerroin työtovereilleni, että olen tulossa jututtamaan sinua, niin käytin ammattinimikkeenäsi vahingossa kursoria, sanoin Jonna Ahon työhuoneeseen saapuessani.

- Ei haittaa yhtään. Kuulin juuri, että minua on kutsuttu myös gladiaattoriksi, nauroi Punkalaitumen uusi koulukuraattori Jonna Aho.

Aho on työskennellyt Punkalaitumella kuukauden verran.
Kaikki on uutta, paikkakuntakin, mutta tunnelma on hyvä ja nainen on ilmiselvästi kovasti innoissaan uusien työtehtäviensä äärellä. Oppilaita hänellä on kaiken kaikkiaan 360, mukaan lasketaan Keskuskoulun ja Pohjoisseudun koulun lapset sekä koko Yhteiskoulu.

- Työsarkaa riittää, mutta Punkalaitumella tilanne on todella hyvä. Monissa maamme kunnissa kuraattorien resurssit ovat täysin riittämättömät. Punkalaitumella on nyt Pirkanmaan toiseksi paras tilanne yhden kuraattorin vastuulla olevien oppilaiden määrässä. Pelkästään se, että Punkalaitumelle perustettiin oma kuraattorin virka, on todella hieno kädenojennus erityisesti lapsiperheille. Täysi työaika tarkoittaa työssäni sitä, että pystyn paneutumaan asioihin ja pystyn tarvittaessa tapaamaan myös lasten vanhempia. Ihan valtaisan hienoa on myös seurata sekä hirsisen koulun että hirsisen päiväkodin rakentumista paikkakunnalle. Ainutlaatuista taitaa olla myös se, että kaikenikäisille on tarjolla maksuttomia liikuntaharrastuksia. Upeita satsauksia tulevaakin ajatellen! Voi huoletta sanoa, että Punkalaitumella päätökset on tehty lapsiperheiden hyväksi. Yhä useampi tutkimus myös todistaa luonnon vaikutuksen hyvinvointiin, Punkalaitumella luonto on kaikkialla läsnä

Miten päädyit kuraattorin työhön?

- Olen aikaisemmalta koulutukseltani kirkon nuorisotyönohjaaja. Jo siinä tehtävässä sain paljon eväitä reppuuni. Opin ryhmien kanssa tekemistä ja luovien menetelmien käyttöä. Sittemmin olen työskennellyt sosiaalityöntekijänä perhepalveluissa sekä nuorisopsykiatrian poliklinikalla. Olen viihtynyt kaikissa työtehtävissäni hyvin, mutta syvälliset keskustelut ja luovat menetelmät ovat kyllä enempi minun juttuni kuin byrokratia. Ihan selkeän polun näen, kun työhistoriaani selaan. Pystyn jokaisesta työstäni ammentamaan kuraattorin työssä. Tuntuu oikein hyvältä, että polkuni toi minut Punkalaitumelle ja juuri tähän monipuoliseen tehtävään.

KOULUKURAATTORI KAIKKIEN KAVERI

Mitä koulukuraattori tekee? Mitä kaikkea kuuluu työtehtäviisi? Kuka saa ottaa yhteyttä?

- Kaikki saavat ottaa yhteyttä! Mitä aikaisemmassa vaiheessa puututaan sitä parempi! Silloin ongelmat eivät pääse kasvamaan. Koulupsykologin ja kouluterveydenhoitajan kanssa teen tiivistä yhteistyötä. Sosiaalialan ammattilaisena minulla on erityisosaamista mm sosiaalisissa ongelmissa auttamisessa. Esimerkiksi kiusaamiset, kotimurheet, lievemmät mielen ja käytöksen pulmat ovat sellaisia, jotka usein päätyvät minun työpöydälleni. Ahdistus on aika tavalla yleistä tänä päivänä, myös lasten ja nuorten parissa. Alakoulussakin harjoittelemme sosiaalisia tilanteita, itsetuntojutut ovat myös tärkeitä. Voi, tässä työssä näkee niin paljon ja monenlaista! Koulukiusaamisen vastainen työ on tärkeää kaikkialla Suomessa. Kiusaaminen voi olla kaikkea nahistelusta ihan kunnianloukkaukseen ja väkivaltaan asti pahimmillaan, kun puhutaan koko maasta.

Tuleeko Aholle mieleen joku hyvä neuvo kaikille koulumaailmassa eläville?

- Kohtele toista niin kuin haluat tulla itse kohdelluksi! Se on yksinkertainen ja erittäin hyvä sääntö. On myös tärkeä muistaa se, että ongelmiin on puututtava ajoissa. Puhukaa aikuiselle! Kertokaa, jos jokin mieltä painaa!

Käyn itse koululla lounaalla. Usein katson hieman murheisenakin nuoria, jotka istuvat isoissa porukoissa selaamassa kukin omaa kännykkäänsä. Toinen on siinä vieressä, mutta kännykkä on ”arvokkaampi”. Eikä niskojen asentokaan näillä nuorilla ihan ergonominen ole.

- Some on tullut jäädäkseen, en sitä enkä älykännykän käyttöä halua kokonaan demonisoida. Kännykkä toimii myös oppimisen välineenä, helpottaa yhteydenpidossa. Digilaitteiden sinisen valon tiedetään kuitenkin heikentävän unta ja haittaavan jopa sosiaalisia suhteita, mutta uuden tutkimuksen mukaan sillä voi olla vakavampiakin seurauksia – näön merkittävä heikentyminen. On hyvä myös tietää, että some on tehty koukuttavaksi. Sekä värit että palkkiot (esim tykkäämiset) koukuttavat helposti. Erityisesti pienten lasten kännykänkäyttöä olisi hyvä rajoittaa. Joillakin on geneettistäkin alttiutta siihen, että addiktoituu helposti, joten rajat ovat hyväksi. Koskaan kännykkä tai some ei korvaa henkilökohtaista kohtaamista.

KORTIT AUTTAVAT KERTOMAAN

Kovasti innoissaan kuraattorimme oli kaiken uuden edessä, mutta yksi työkalu hänelle tuntui olevan erityisen mieluinen.

- Nämä tunnekortit ovat ihan mahtava työkalu ja apukeino saada juttelu alkuun. Nämä auttavat avaamaan mieltä. Näin alussa ei vielä tiedä, miten työni tulee muotoutumaan. Oikein mielelläni teen esimerkiksi tuntivierailuita ja pienryhmätoimintaakin on suunnitteilla. Yksilötapaamiset nuorten ja lasten kanssa on ehkä se keskeisin minun työssäni. Koskaan ei ole liikaa sellaisia ihmisiä, jotka pysähtyvät lapsen ja nuoren äärelle. Minä haluan sellainen olla. Joskus kertakäynti riittää, joskus tarvitaan useampikin tapaaminen, joskus ohjaan eteenpäin.

Mitkä ovat työsi haasteet? Millainen on mielestäsi unelmien koulu?

- Kuraattorina olen ammattikuntani ainoa edustaja, vertaistuki täytyy hakea siis muualta. Onneksi koulupsykologin ja työterveyshoitajan kanssa meillä on oppilashoitotiimi, jonka kesken voimme jakaa haastavat tilanteet. Unelmien koulu… Se olisi sellainen paikka, missä kaikilla olisi turvallinen olo. Sinne tulisi aina mielellään, siellä kokee tulevansa kohdatuksi, sinua kuunnellaan ja sinusta ollaan oikeasti kiinnostuneita. Paikka, missä lapset ja aikuiset kohtelevat toisiaan arvostavasti ja kunnioittavasti.

Tuli ihan sellainen olo, että tuo luettelo sopisi yhtä hyvin unelmien työpaikalle. On kyse itsestäänselvyyksistä, jotka eivät valitettavasti kuitenkaan aina ja kaikkialla toteudu. Aho asuu tällä hetkellä Tampereen kupeessa puolisonsa kanssa. Uusi työ ja matkat vaativat arjesta aikansa, mutta vapaa-aikansa hän viettää mielellään kulttuurin parissa.

- Laulan ja soitan ukulelea bändissä, muutoin vietän läheisten kanssa vapaa-aikaani. Nautin taiteen parissa vietetyistä hetkistä. Lähiaikoina on luvassa Muumiooppera, Notre Damen kellonsoittaja ja baletti Liisa Ihmemaassa. Konserteissa käyn jonkin verran. Omia biisejäkin on syntynyt.

Jonna Ahon työaika jakaantuu Yhteiskoulun, Keskuskoulun ja Pohjoisseudun kesken. Hänet tavoittaa myös sähköpostitse jonna.aho@punkalaidun.fi tai puhelinnumerosta 040 706 5920.

12.9.2019
Hanna-Mari Kamppikoski

Valokuva: Erilaiset tunnekortit auttavat monesti lasta tai nuorta avautumaan, kertoo koulukuraattori Jonna Aho.