A

Terveisiä Leader Joutsenten reitiltä

 

PUNKALAITUMELLA EI PÖLHÖILLÄ 

 

Pikkupartiolaisena lempilaulujani oli ”Kun Pölhö leirin pystyttää”. Ensimmäinen säkeistö menee näin: ”Kun Pölhö leirin pystyttää, niin samapa on tuo, jos vaikka leirin paikaksi on sattunutkin suo. Ja leiri silloin tietysti on takapajuinen, on siivoton ja vetinen ja pahanhajuinen. Huomenna, huomenna – näin Pölhö tuumii vetelästi vaan. Huomenna, huomenna, tää leiri pannaan paikkaan parempaan."

 

Pölhöllä oli seuraavissa säkeistöissä mm. teltta kallellaan ja nuotio sammui. Hommat eivät hoituneet. Toisin on Punkalaitumella, aina on tartuttu toimeen ja hommat hoidettu. Hankkeiden tärkeät aikataulut ovat pitäneet ja maaliin on päästy, välillä vähän mutkitellenkin, kuin Taikayön tiellä. Hankeneuvojana Punkalaitumen toimijat ovat tulleet minulle tutuiksi ennakkoluulottomistakin hankkeista ja siitä, että vasta idea-asteella olevista ajatuksista ollaan yhteydessä rohkeasti, niin yritys kuin yleishyödyllisellä puolella. Yhdessä voimme kehitellä hanketta lisää, sekä tutkia rahoitusmahdollisuuksia.

 

Käytössämme tällä rahoituskaudella (2014-2020) ovat yleishyödyllisten hankkeiden kehittämis- ja investointituki, sekä yrityksille investointi- ja perustamistuki. Sivuiltamme www.joutsentenreitti.fi pääsee tutustumaan niiden ehtoihin. Hankerekisteristä näkee, mitä kaikkea tähän mennessä on rahoitettu.Punkalaitumen seurakunnan Tule kotiin -hanke on yksi uuden näkökulman hankkeista. Uusia inhimillisiä avauksia muutosten maailmassa.

 

Pölhökin tajusi viimeisessä säkeistössä realiteetit: Nyt on toimittava yhdessä, niin saamme tuloksia aikaan! ”Kas tarmo sekä siisteys on kaiken A ja O. Ja järkeä on käytettävä just ja jetsulleen. Se Pölhö on ken kaiken aina siirtää huomiseen. Jo tänään, jo tänään, me porukalla tässä päätetään: Ei meistä, ei meistä, saa Pölhö toki olla yksikään.”

 

14.6.2018

Eeva Raukko

LEADER Joutsenten reitin hankeneuvoja

Eeva Raukko


AKTIIVISTEN PUNKALAIDUN

 
Paikalliskehittämistä osana Suomen ja EU:n maaseutupolitiikkaa tukeva LEADER Joutsenten reitti toimii neljän kunnan alueella Huittisissa, Hämeenkyrössä, Punkalaitumella ja Sastamalassa. Pienin kuntamme Punkalaidun erottuu joukosta aktiivisuudellaan ja toimeen tarttumisellaan. Suhteessa väkilukuun Punkalaidun on koko 2000-luvun saanut kunnistamme eniten hankerahoitusta: toimintaan sijoitettu kuntaraha on poikinut takaisin jopa seitsenkertaisesti.
 
Jo lähes 20 vuoden ajalta mieleeni muistuu punkalaitumelaisten kehittämis- ja yrityshankkeiden ketju, joka on pitkä ja kaunis kuin Taikayöntie. Punkalaitumen kylät saivat kyläsuunnitelmansa heti toimintamme alussa. Vanttila muistaakseni ehti ensimmäisenä sitä toteuttamaan investointihankkeellaan. MTK:n Vartiolan seuraintalon kunnostus ja TV-tuotanto "Kunta nimeltä Punkalaidun" ovat myös jääneet mieleen. Harrastustoimintaa olemme saaneet tukea golfista metsästykseen. Esiselvityksellä käynnistynyt energiahankkeidemme lippulaiva biokaasulaitos on juuri kohonnut Kanteenmaahan 2-tien varteen. Maahanmuuttajien kotouttamishankkeilla on vaikutettu koko maan ja EU:nkin maaseutupolitiikan painopisteisiin. Yritystuista päällimmäisenä ovat mielessä mökkimatkailun kehittäminen ja karjatilojen lihanjalostushankkeet.
 
Punkalaitumen seurakunnan Tule kotiin -hanke on uusimpia helmiä tässä omaehtoisen kehittämisen ketjussa. Nykypäivän hyväkuntoiset eläkeläiset kaipaavat toimintaa: esimerkiksi oma äitini kiertää tanssilavoja kuin nuorena tyttönä. Muistan kun vanhempani muuttivat maalta omakotitalosta tekemisen keskeltä rivitaloon, ja kysyin isältäni onko siellä mitään tekemistä. - No jos olen keittiössä ajattelen, että voisinpa mennä olohuoneeseen - ja päinvastoin, kuului vastaus. Punkalaitumella on tekemistä. Aloittaa voi vaikkapa maamme kauneimpiin kuuluvalta Särkän tanssilavalta, jossa saattaa tutustua muilta laitumilta tulleiden lisäksi myös aitoihin ja alkuperäisiin punkalaitumelaisiin.
 
Tervetuloa kotiin!
 
7.6.2018 
Petri Rinne
LEADER Joutsenten reitin toiminnanjohtaja
Petri Rinne 
 
Tule kotiin-hankkeen rahoittajat