PUNKALAIDUN KANSANEDUSTAJAN SILMIN

Oili ja Martti Mölsä ensimmäinen lapsenlapsi

 

-        Yrittäjyys ja vahva maatalous ovat Punkalaitumen valttikortteja ihan ehdottomasti. SHT-Tukku Oy on tärkeä työnantaja paikkakunnalla. Metsämme ja koko erikoislaatuisen hieno luonto ovat tärkeitä sekä paikkakunnalla jo asuville että niille, jotka tulevat tänne kyläilemään tai vaikkapa retkeilemään. Haasteita pienellä kunnalla ymmärrettävästi on, mutta soten myötä voimme jälleen paremmin pureutua kunnan elinkeinopalveluiden kehittämiseen. Palvelut kun hoidetaan maakuntatasolla, eikä niitä enää pyöritellä kunnassa, pohdiskeli punkalaitumelainen kansanedustaja Martti Mölsä, kun kysyin häneltä kotikunnastaan.

Mölsä on syntynyt Kihniössä, mutta muuttanut Punkalaitumelle 9-vuotiaana. Hän on viihtynyt kunnassa siitä lähtien lukuun ottamatta opiskeluaikojaan. Hänellä on Punkalaitumen kunnassa hallinto- ja talousjohtajana työskentelevän Oili-vaimonsa kanssa kolme aikuista tytärtä ja ihan hiljattain syntynyt ensimmäinen lapsenlapsi. Tyttäret ovat kouluttautuneet diplomi-insinööriksi ja tradenomiksi. Rakennusmestarina ja yrittäjänä työskennellyt Mölsä valittiin eduskuntaan vuonna 2011. Hän toimii Sinisen tulevaisuuden kansanedustajana ajaen erityisesti Lounais-Pirkanmaan ja kotikuntansa Punkalaitumen asioita.

-        Asioiden ja tehtävien suuri määrä eduskunnassa yllätti jonkin verran alkuvuosina. Päivät kuluvat rivakkaan tahtiin valiokuntatyössä ennen istuntoa. Tuntuu tärkeältä olla ajamassa oman alueen asioita, sillä maaseudun puolestapuhujia on valitettavan vähän.

YRITTÄJYYS HAASTAVA UNELMA

Moni tahtoo yrittäjäksi, mutta saattaa törmätä yllätykseen poikineen matkan varrella. Punkalaitumen kunnassa on lähes 300 yrittäjää! Se on hurja joukko sitkeitä oman alansa löytäneitä ihmisiä! Asiakkaat ovat tärkeässä asemassa, kun puhutaan yritysten hyvinvoinnista. Asiakkaat kun ovat joko käyttämässä oman paikkakunnan palveluita tai hakemassa niitä muualta.

-        Yrittäjä kohtaa haasteita ja tällä hetkellä elämme eräänlaista murrosvaihetta. Liiketiloja on Punkalaitumella tyhjentynyt ja nuoria yrittäjiä kaivattaisiin kovasti mukaan remmiin. Elinkeinopalvelut kannustavat ja luovat uskallusta, yrittäjäneuvonta antaa tukea. Punkalaitumen Yrittäjät ry:n hallitus onkin kehittelemässä selviytymisstrategiaa. Paikkakunnalla yrittäjien asiaa ajaa myös Punkalaitumen Naisyrittäjien yhdistys ry. Yrittäjillä on aina ollut hieno yrittäjähenki, mutta sekin vaatii ylläpitoa ja huoltamista. Tulevaisuus rakentuu uusien yritysten ja yritysmuotojen kehittämiseen. Erinäisiä toimenpiteitä ja edellytyksiä vaaditaan paikkakunnalta, mutta niitä meidän kunnastamme löytyy. Nyt tuleekin panostaa uusiutuviin energiamuotoihin, jotka onneksemme suosivat juuri Punkalaitumen kaltaista kuntaa. Mm biokaasulaitoksen sivuvirroista ollaan kehittämässä uutta tuotetta. Energian omavaraisuusaste tullaan ylittämään, kun hankkeissa olevat tuulivoimalatkin varmasti saadaan toteutettua. Uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annettu laki kun hyväksyttiin juuri, maalailee Mölsä tulevaisuuden näkymiä.

Ihan kuin muurahaispesässä keväällä kuhisee myös Punkalaitumella monenlaisen toiminnan ja aktiviteetin myötä. Yli 70 yhdistystä takaavat aktiivisen, mielenkiintoisen ja yhteisöllisen vapaa-ajan.

-        Eläkeläisten yhdistys taitaa olla erittäin aktiivisista yhdistyksistämme suurin ja se toivottaa taatusti myös uudet jäsenet tervetulleiksi. Harrastuksia on kunnan kokoon nähden ihan uskomaton määrä. Porttikallio on monimuotoinen ja toimiva keskus, siellä voi harrastaa kaikkina vuodenaikoina. Meillä on oma uimahalli ja kuntosali.

YLI-KIRRA YKKÖNEN

Kun kansanedustajalta kysyy hänen omaa lempikohdettaan Punkalaitumella, ei hän kauan sitä joudu miettimään.

-        Yli-Kirran talonpoikaismuseo on ihan ehdoton ykkönen. Sehän on valtakunnankin tasolla ihan ainutlaatuinen kokonaisuus ja siellä samoillessaan saa hyvin kuvan siitä, millaista elämä on ollut 1800-luvulla. Hehtaarien museoalueella on maatalouskoneosasto, mäkitupalaisalue ja riistanpyyntialue, yhteensä noin 30 rakennusta! Yli-Kirralla järjestettävä kaikkien aikojen maatalousnäyttely on huikea kokemus! Suosittelen lämpimästi tutustumaan tuon Koiramäkenäkin tunnetuksi tulleen alueen lisäksi myös Suomen kauneimpaan kunnantaloon, kirkkoon ja maan suurimpaan puupappilaan. Punkalaitumen kunnalla on vahva menneisyys ja se on toiminut itsenäisenä vuodesta 1639. Tavattoman kaunis kunta, jota halkoo maisematie polveilevan joen varrella.

Martti Mölsän mukaan kuntamme on myös kestävän kehityksen jalanjäljillä, sillä ympäristö on puhdas ja saastuttava teollisuus puuttuu kokonaan. Viime vuosina kuntaa on kehitetty kotimaisen uusiutuvan energian suuntaan. Mm suurin osa kunnan ja yksityisten rakennusten lämmitysmuodosta on metsähakepohjainen, biokaasulaitoskin on rakenteilla.

-        Monipuolisesti liikkuva kunta on tunnettu myös ampumahiihdosta. Heikki Ikolahan edusti aikoinaan Punkalaitumen Kuntoa, Seppo Rätykin heitti MM-heittonsa Punkalaitumella. Muita tunnettuja punkalaitumelaisia nimiä ovat mm Tellervo Koivisto, Marjatta Rasi ja Viljo Rantala, yksi eduskunnan pitkäaikaisimmista jäsenistä. Kaiken kaikkiaan olemme ihan tavallisia satakuntalaisia. Mukavia ihmisiä, kunhan meihin ensin tutustuu.

Vapaa-ajallaan Mölsä harrastaa öljyvärimaalausta, avantouintia, hiihtoa ja metsänhoitoa.

-        Punkalaidun on kehittynyt vuosien saatossa valtavasti. Esimerkiksi Penttilän asuntoalue on ihan tyhjästä noussut, uusia palveluita on luotu. Meillä on oma lukio. Tärkeimpänä tulevaisuudessa pidän biokaasulaitoksen valmistumista ja kaasutuotannon aloittamista. Tähän sisältyy suuria odotuksia, se kun tulee vaikuttamaan suuresti sekä elinkeinoelämään että uuteen teollisuusalueeseen. Tieasioissa on valoa näkyvissä. Myllytiekin saa uuden pinnan ja muidenkin sisääntuloteiden pintoja kunnostetaan. Seurakunnan ja kunnan yhteistyö toimii hyvin. Tule kotiin-hanke on tuore näyttö siitä. 

 

17.5.2018

Hanna-Mari Kamppikoski